f Skupljači sekundarnih sirovina radiće u centru u Žablju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Skupljači sekundarnih sirovina radiće u centru u Žablju

24.01.2014

U opštini Žabalj do kraja aprila ove godine biće otvoren reciklažni centar za sakupljanje, otkup i preradu sekundarnih sirovina, rečeno je danas na potpisivanju ugovora.

Projekat u vrednosti od 103.000 američkih dolara, zajednički će realizovati Opština Žabalj, Romski privredni centar Vojvodine, Institut za otvoreno društvo iz Mađarske i Kancelarija Vlade Vojvodine za inkluziju Roma.

U okviru projekta, planirano je da se u Vojvodini otvore četiri sabirne stanice, u kojima će se sekundarne sirovine sakupljati i otkupljivati, u saradnji s lokalnim samoupravama, firmama i neformalnim sakupljačima sekundarnih sirovina.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da je otvaranje reciklažnog centra u Žablju još jedan od pokazatelja da je Vlada Vojvodine regionalni lider u projektima koji doprinose poboljšanju položaja Roma.

Taj projekat će podstaći zapošljavanje Roma koji se uglavnom bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, doprineće i zaštiti životne sredine i uvesti evropski sistem vrednosti u reciklažu otpada, kazao je Vasin.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanovića rekao je da je plan da u prvoj fazi realizacije projekata bude zaposleno osam osoba, a da se do kraja godine "umreži" više od 50 neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina.

"Činjenica je da u Srbiji postoji veliki broj neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina, i da su najvećim delom romske nacionalnosti. Naš zadatak je da kroz ovaj centar animiramo te ljude, da ih umrežimo i formalizujemo njihov rad", objasnio je Jovanović.

Dodao je da je jedan do ciljeva da se kroz rad reciklažnog centra obezbede sredstva za obrazovanje i dalje zapošljavanje Roma.

Predsednik Opštine Žabalj, Čedomir Božić rekao je da je za tu opštinu taj projekat veoma značajan jer će omogućiti zapošljavanje građana.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6316-skupljai-sekundarnih-sirovina-radie-u-centru-u-ablju

Povratak...