f Ko je izlio kiselinu u kanalizaciju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ko je izlio kiselinu u kanalizaciju

24.01.2014

Za vreme božićnih i novogodišnjih praznika neko je u kanalizacionu mrežu izlio verovatno nekoliko hiljada litara sa isparljivom organskom kiselinom, koja je uništila biološku funkciju prečistača na oko dve sedmice.

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je prijavilo gradskoj službi za inspekcijsko-nadzorne poslove da je u periodu od 23. decembra prošle do 9. januara ove godine, u tri navrata, primećeno povećano prisustvo organskih kiselina, objašnjava za „Politiku“ Ksenija Erdeg, inspektor za zaštitu životne sredine.

Kako kaže tehnički direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Đerđ Šugar, i ranije su se dešavali ovakvi i slični ispadi ali nikada nisu bili ovakvog intenziteta.

– Uobičajeno je da u otpadnim vodama merimo od 30 do 300 miligrama po litru isparljivih organskih kiselina, retko kada dostižu vrednost od 500 miligrama. Međutim, ovog puta, 8. januara, imali smo vrednosti od 37.000 mg, a dan kasnije od čak 43.000 mg/l – kaže Šugar.

S obzirom da savremeni prečistač koristi i biološko prečišćavanje, tj. kolonije bakterija koje pojedu hemijske elemente koji predstavljaju opterećenje za Palićko jezero u koje se ispušta voda sa prečistača, ova kiselina uništila je više od 60 odsto bakterija koje odstranjuju štetne hemijske elemente.

To znači da je nekoliko dana, dok se bakterije nisu ponovo namnožile u potrebnom broju, prečistač propuštao u Palić i nedovoljno prečišćenu vodu. Najteža situacija je ipak kad je reč o bakterijama koje imaju zadatak da prerade fosfor, čija je koncentracija najveći problem jezera.

– Ovim bakterijama trebalo je dve sedmice da se oporave i da ponovo počnu da uklanjaju fosfor iz otpadnih voda, i da se njegovo prisustvo svede u granice od jednog miligrama po litru. To znači da je šteta naneta ne samo prečistaču, već i Paliću, a indirektno i svima nama jer se zagađuje životna sredina – kaže tehnički direktor.

S obzirom da, kako objašnjava naš sagovornik, prečistač za sat stigne oko hiljadu kubnih litara vode, ovako visoko prisustvo kiseline govori da je reč o znatnim količinama koje su izručene u sistem.

U slučaju korišćenja isparljivih organskih kiselina „najsumnjivija“ je prehrambena industrija koja ove kiseline koristi za pranje i dezinfekciju svojih pogona. Međutim, nije jednostavno „uhvatiti“ počinioca koji je očigledno iskoristio radno zatišje tokom božićnih i novogodišnjih praznika, da u kanalizaciju, a potom gotovo direktno i u Palić saspe opasnu kiselinu.

Inspektorka Erdeg je u saradnji sa Slobodanom Banjaninom, komunalnim inspektorom, obišla proizvođače mleka, sokova i alkohola.

– Svaka od ovih firmi radi internu analizu svojih otpadnih voda i uvidom u tu dokumentaciju nije se pokazalo ko je koristio kiselinu, i nismo našli da li se to uopšte moglo dogoditi kod ovih proizvođača – kaže Erdeg.

Inspektori upozoravaju i da postoji mogućnost da je vodu zagadio neki neregistrovani pogon, što oni ne mogu da kontrolišu. U gradu se inače već duže vreme priprema lokalni popis zagađivača, što pokriva i zagađivanje otpadnim vodama, a upravo je u toku i usaglašavanje lokalnog pravilnika o dozvoljenim graničnim vrednostima koje se ispuštaju u gradsku kanalizaciju kako bi bila usklađena sa republičkom uredbom.

I pored svih ovih propisa, te obaveza firmi da godišnje četiri puta kontrolišu i količinu i kvalitet svojih otpadnih voda, zagađivači ipak ostaju neotkriveni.

Izvor: http://www.gradsubotica.co.rs/ko-je-izlio-kiselinu-u-kanalizaciju/

Povratak...