f Nema posledica po zdravlje Užičana - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nema posledica po zdravlje Užičana

15.01.2014

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da nije bilo štetnih posledica po zdravlje Užičana zbog zabrane korišćenja vode za piće iz gradskog vodovoda.

Zabrana je doneta 26. decembra zbog zagađenja jezera Vrutci iz koga se Užice snabdeva vodom za piće.

Na vanrednoj sednici gradske Skupštine u Užicu posvećenoj problemu vodosnabdevanja u tom gradu, Đukić Dejanovićeva je rekla da su sve preventivne mere dale rezultate i da Užičani imaju razloga da veruju zdravstvenim institucijama. 

Ona je istakla da u užičkom Domu zdravlja nema infekcija. 

Ministarka je navela da su od 14. decembra nadležne republičke institucije bile u stalnoj komunikaciji sa sanitarnom inspekcijom Zlatiborskog okruga i gradskim Zavodom za javno zdravlje u Užicu. 

Državni sekretar Ministarstva pravde Neđo Jovanović rekao je na današnoj sednici gradske skupštine Užica da je nedopustiva politizacija slučaja zagađenja vode u užičkom vodovodu. 

Jovanović je rekao da su u proteklih deste godina sve stranke učestvovale u gradskoj vlasti u Užicu. 

"Smatram da niko ne može biti oslobođen od moralne odgovornosti prema prirodnim resursima i prirodi, a krivičnu će utvrditi nadležni organi", rekao je Jovanović. 

U osnovnom tužilaštvu u Užicu je, kako je naveo Jovanović, otvoren predmet radi utvrđivanja činjenica koje su dovele do zabrane korišćenja vode za piće u Užicu zbog pojave algi u jezeru Vrutci. 

Jovanović je rekao da se istražuje period koji je "prilično dug i akteri koji su učestvovali u tim dešavanjima su pojedinci, preduzeća i institucije". 

Vanrednoj sednici Skupštine Užica prisustvuju i predstavnici Srbijavoda i drugih nadležnih službi uključenih u rešavanje problema vodosnabdevanja. 

U toku su radovi i na spajanju gradskog vodovoda u Užicu sa izvorištem u opštini Čajetina kako bi oko 60.000 građana ponovo dobilo vodu za piće. 

Užičani se, u međuvremenu, snabdevaju iz cisterni i kupuju flaširanu vodu.

Izvor:http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=01&dd=15&nav_category=12&nav_id=800217

 

Povratak...