f Podrška "Palićkoj inicijativi" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Podrška "Palićkoj inicijativi"

13.01.2014

Do sada su se "Palićkoj inicijativi" za trajnu obustavu lova na grlice i prepelice pridružile 23  nevladine organizacije koje zajednički ukazuju na problem narušavanja biodiverziteta Srbije i to zbog opadanja brojnosti ovih vrsta na teritoriji naše zemlje, saopštili su organizatori kampanje "Zvuk ptica".

Javna kampanja "Zvuk ptica" i "Palićka inicijativa", imaju za cilj da podsete nadležna ministarstva da u najskorije vreme pristupe izmenama Pravilnika o proglašenju lovostajem zaštićenih vrsta divljači i Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, u delu koji se tiče zaštite ove dve vrste ptica.

Nevladine organizacije traže da se zakoni koji uređuju oblasti lovstva i zaštite prirode dosledno primenjuju podsećajući da postojeći propisi nalažu odgovoran, blagovremen pristup i zakonito postupanje da bi se sprečile štete, prekomerna eksploatacija i osiromašenje faune.

Do sada je inicijativa nevladinih organizacija naišla na opstrukciju od strane Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu (Uprava za šume), ali je podrška stigla od Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajine, ali i od Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.  Pritužbu na rad Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, upućena je Vladi Republike Srbije, 26.11.2013. godine od strane Lige za ornitološku akciju Srbije, Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i EPAR-OIPA Srbija / Alijanse za zaštitu prirode, prava životinja i prava ljudi.  

Pozivaju se sve zainteresovane organizacije da podrže „Palićku inicijativu” (potvrda podrške može da se pošalje na mailinfo@zvukptica.rs), dok pojedinci svojim potpisom online peticije na sajtu www.zvukptica.rs mogu dati svoj doprinos zaštiti grlica i prepelica. Projektat „Zvuk ptica” se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

 "Palićka inicijativa" nastala je tokom Konferencije NVO Srbije za zaštitu ptica koja je održana na Paliću, 14. i 15. novembra 2013. godine, a organizovana je u okviru projekta pod nazivom "Zvuk ptica", koji sprovode tri nevladine organizacije iz Subotice, NVO Artrust, Riparia i ASSC. Projekat "Zvuk ptica" se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Među organizacijama koje su do sada podržale "Palićku inicijativu" nalaze se i Liga za ornitološku akciju Srbije, Beograd, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, Beograd, Društvo za zaštitu i proučavanje ptice Srbije, Novi Sad, WWF - Svetski fond za prirodu, Beograd.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/dru-tvo/podr-ka-pali-koj-inicijativi

 

Povratak...