f Mihajlović:I hidroelektrana kriva za alge u vodi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Mihajlović:I hidroelektrana kriva za alge u vodi

08.01.2014

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je mala hidroelektrana na Đetinji u vlasništvu firme "Didži tehnolodži" doprinela zagađenju vode u Užicu.

Ona ja na konferenciji za novinare u Beogradu kazala da je zagađenje pre svega nastalo zbog nelegalno izgrađenih objekata, a dodatni faktor je mala hidrodelektrana koja je za sedam metara smanjila nivo vode u akumulaciji Vrutci.

Mihajlović je ukazala da je kompanija "Didži tehnolodži" dobila vodnu dozvolu od Republičke direkcije za vode uprkos negativnom mišljenju preduzeća Srbijavode, i da će to istražiti Antikorupcijski tim Ministarstva energetike.

Ona je kazala da je vlasnik 10 odsto kompanije "Didži tehnolodži" predsednik Saveta za energetiku Demokratske stranke Aleksandar Ćirilović, 20 odsto ima Slobodan Jovanović, 20 odsto Žarko Zečević, a 50 odsto kompanija MLH iz Beograda u vlasništvu jednog državljanina SAD.

"Hidroelektana ima status povalšćenog proizvođača električne energije koju je izdalo Ministarstvo energetike na osnovu upotrebne dozovole koja je još na snazi, iako nema vodnu dozvolu. Ne može Opština Užice da im daje upotrebnu dozvolu ako su izgubili vodnu dozvolu", kazala je Mihajlovićeva.

Dodala da se to dešavalo 2007. i 2010. godine, za mandata prethodne Vlade.

"Ovo je primer 'kostura iz oramara' koji izlaze iz prethodnih godina. Tražićemo da se pregleda sva dokumentacija i sve dozvole koje su izdavane malim hidroelektranama u poslednji pet-šest godina, da se ne bi desile stvari kao u Užicu", kazala je Mihajlović.

Po rečima ministarke, Ministarstvo energetike je od Opštine Užice zatražilo da se izjasni o upotrebnoj dozvoli i uskratiće hidroelektrani rešenje o povlašćenom proizvođaču električne energije na osnovu toga.

Ministarka je navela da je vodna dozvola hidroelektrani istekla 1. aprila 2013. godine.

U Užicu je od 26. decembra neispravna voda za piće iz gradskog vodovoda, pošto su toksične alge nađene u jezeru Vrutci, odakle se Užice snabdevalo vodom.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/6244-mihajlovii-hidroelektrana-kriva-za-alge-u-vodi

Povratak...