f Užice: Radovi na cevovodu da bi se utvrdio uzrok zagađenja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Užice: Radovi na cevovodu da bi se utvrdio uzrok zagađenja

08.01.2014

Generalni direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je jutros da će se raditi 24 časa da bi se izgradio cevovod od Čajetine do Užica kako bi taj grad iz Sušičkih vrela dobio čistu pijaću vodu što pre i najavio da će se utvrditi odgovornost kako je došlo do zagađenja akumulacije Vrutci.

- Već dva dana ljudi su na terenu, teška mehanizacija je juče pristigla, danas počinje dopremanje teških cevi -  rekao je Puzović, gostujući u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, navodeći da je teren izuzetno težak, ali da će se uložiti maksimalni napori da se u rekordnom roku obave radovi.


On je rekao da će uz Vojsku Srbije u toku dana biti određen još jedan izvođač radova koji će izvesti sve one radove koje vojska ne može, vezane za varenje cevi i njihovo ispitivanje.

 

 


Prema njegovim rečima, ovakvo rešenje je privremeno i nametnuto događajima, jer je osnovno vodosnabdevanje Užica sa akumulacije Vrutci, tako da će se posle završetka cevovoda pristupiti formiranju tima koji će ispitati zašto je došlo do problema, predložiti rešenje da se ovo ne ponovi i utvrdi kako će se vršiti "asanacija terena na brani".


Puzović je rekao da problem sa ovom akumulacijom nije od juče, već da je sada kulminirao i objasnio da je u njegovoj blizini podignut veliki broj bespravnih objekata, kao i da okolna sela nemaju rešenu kanalizacionu mrežu tako da veliki deo pesticida završava u jezeru.


Prema njegovim rečima, utvrdiće se čija odgovornost postoji, bilo na državnom ili lokalnom nivou, što je došlo do problema sa snabedevanjem pijaće vode Užica čime je ugroženo osnovno pravo građan, o čemu će javnosti biti obaveštena.


On je, na pitanje zašto se nije ranije počelo sa rešavanjem problema, rekao da se država ukljucila kada je Zavod za javno zdravlje ponovio upozorenje da voda nije za piće, jer je to bilo prvenstveno u domenu lokalne samuprave, ali je prevazišao njene okvire.


Puzović je, na kostataciju da akumulacija nema godinama dozvolu, rekao da je 2009 započet proces tehničkog prijema i da je komisija na terenu konstatovala brojne nedostatke od kojih mnogi nisu otklonjeni.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/432937/Uzice-Radovi-na-cevovodu-da-bi-se-utvrdio-uzrok-zagadjenja

 

Povratak...