f Vanredno stanje u Užicu zbog problema s vodom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vanredno stanje u Užicu zbog problema s vodom

06.01.2014

Na predlog Štaba za vanredne situacije gradonačelnik Užica Saša Milošević doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije grada koji se snabdeva vodom sa akumulacije Vrutci, zbog opasnosti po sistem vodosnabdevanja grada Užica.

U saopštenju Štaba za vanredne situacijese navodi se da je grad Užice, od zabrane korišćenja vode za piće i pripremanje hrane 26. decembra do sada, preduzeo hitne mere za snabdevanje prioritetnih korisnika: Opšte bolnice, Doma zdravlja, Predškolske ustanove, Doma za stare i drugih, kao i mere za uspostavljanje urednog snabdevanja građana pijaćom vodom iz cisterni.


Užički Vodovod je u proteklom periodu preduzimao mere na osposobljavanju alternativnih izvora, kao gradskog vodovoda hemijskim tretmanom na postrojenju.

 

 


U saopštenju Štaba za vanredne situacije navodi se i da je u cilju uspostavljanja redovnog snabdevanja i sprečavanja nastanka težih posledica po sistem vodosnabdevanja potrebno preduzeti hitne mere na sanaciji postojećeg gradskog vodovoda u delu postrojenja i obezbeđivanja alternativnih izvora snabdevanja, kao i na sanaciji jezera Vrutci.


Sprovođenje tih mera, konstatuje Štab, podrazumeva i mere koje su u isključivoj nadležnosti republičkih organa, pa je neophodno njihovo organizovano i neposredno uključivanje u nastalu situaciju.


Pri oceni hitnosti donošenja odluke o proglašenju vanredne situacije posebno se imalo u vidu i očekivano nastupanje perioda niskih temperatura i snežnih padavina, koje mogu da otežaju snabdevanje pijaćom vodom iz stacionarnih i pokretnih cisterni, navodi se u saopštenju.


Gradski štab za vanredne situacije uputio je poziv Užičanima da prate informacije o situaciji sa vodosnabdevanjem i poštuju preventivne mere u cilju zaštite zdravlja.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/432631/Vanredno-stanje-u-Uzicu-zbog-problema-s-vodom

Povratak...