f Zaštićeni medvedi na Tari - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zaštićeni medvedi na Tari

03.01.2014

Medvedica Flekica, verovatno jedini medved na Balkanu koji nosi ogrlicu za satelisko praćenje, kreće se u malom krugu oko svog staništa na Tari i ima dva mladunca, utvrdili su stručnjaci iz Nacionalnog parka Tara.

Ova ženka mrkog medveda, inače zaštićene vrste, od juna prošle godine nosi ogrlicu za satelitsko praćenje kretanja koje Nacionalni park Tara od 2006. godine sprovodi u saradnji sa Biološkim fakultetom u Beogradu.

Flekica je dobila ime po beloj fleki na plećki, a zahvaljujući snimcima sa kamera i takozvanih "fotozamki" postavljenih na hranilištima lovočuvari na Tari uočili su da ima dva mečeta.

"Flekica ne ide daleko, uglavnom je kod 'kuće'. Postoje podaci o njenom kretanju u proteklih godinu dana iz kojih se da zaključiti da se uglavnom kreće područjem nacionalnog parka, jer sa sobom vodi mečiće", rekao je Beti Milan Malinić rukovodilac službe lova i ribolova Nacionalnog parka Tara.

Malinić je rekao da je, za razliku od nje, ranije satelitski praćeno meče Miloje bilo izuzetno pokretljivo i znalo da sa Tare stigne na veliku udaljenost do Golije, iznad Raške, zatim da se u jesen vrati na Taru i prezimi u istočnom delu Bosne ne mareći za prepreke i bilo kakve granice.

U potrazi za hranom medvedi mogu da predju 15-20 kilometara krećući se uglavnom noću, dodao je Malinić.

Posle "markiranja" meče Miloje je ostalo u prirodi bez ogrlice, jer je baterija u njoj trajala oko dve godine, odnosno 90 nedelja, a onda se zahvaljujući jednoj kuglici ogrlica automatski otkačila.

"Sudeći po tragovima, može se reći da su pojedini medvedi na Tari još uvek aktivni i da baš svi nisu utonuli u duboki zimski san kakvom se obično predaju kada su niže temperature i veći snegovi", rekao je Milan Malinić.

Prema njegovim rečima, u brlogu su sigurno medvedice koje očekuju mlade u martu ili aprilu iduće godine i medvedi koji su stekli dovoljno sala za zimski san.

Protekle jeseni u medveđem kraljevstvu na Tari i njegovoj okolini nije bilo "incidenata", odnosno nije zabeležena šteta koju medvedi mogu da naprave u torovima ili pčelinjacima.

Dovoljno hrane u prirodi i uredna prihrana medveda na četiri hranilišta u Nacionalnom parku Tara razlog je dobrog ponašanja ovih životinja tokom protekle jeseni, a medama na hranilištima lovočuvari ostavljaju kukuruz i klanični otpad.

Koliko trenutno ima medveda na Tari teško je proceniti, kaže za Betu Milan Malinić, ali se na osnovu tragova koje ostavljaju može reći da je u pitanju populacija između četrdeset i pedeset grla na koje se doslovno odnosi izreka "zaštićen kao tarski meda".

Zabrana lova na medvede u Srbiji na snazi je od 2002. godine, a poslednji put medved na Tari ustreljen je u lovu 1991. godine.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6234-zatieni-medvedi-na-tari

Povratak...