f Provera vode iz Užica sutra u Institutu Batut - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Provera vode iz Užica sutra u Institutu Batut

02.01.2014

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da će sutra u jutarnjim satima započeti biološka i toksikološka analiza vode u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu.

Zavod je u saopštenju naveo da će u noći između 2. i 3. januara uzeti uzorke vode u Užicu posle dezinfekcije vode sa akumulacije Vrutci hlor-dioksidom.

Podseća se da je JKP "Vodovod" Užice počeo dezinfekciju u ponedeljak, 30. januara, u 18 časova i da se promena bezbednosti vode za piće nakon tretmana očekuje posle 72 sata od njegovog početka.

"Posle uspostavljanja novog tehnološkog postupka prečišćavanja vode za piće sprovešće se ispitivanje biološke, bakteriološke i fizičko-hemijske ispravnosti vode za piće posle tretmana prečišćavanja iz vodovodne mreže", navodi se u saopštenju.

Užički Zavod kontinuinirano sprovodi kontrolu fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara vode iz mreže, a biološku i toksikološku analizu vode radi Institut "Batut".

Zavod podseća da je na snazi zabrana korišćenja vode za piće i kuvanje hrane sa akumulacije Vrutci koja je počela 26. decembra i da se voda može koristiti samo u sanitarno-tehničke svhe uključujući kupanje i pranje suđa.

Voda sa izvorišta Potočanje i Živkovića vrelo bezbedna je za piće, pa Užičane njome ovih dana snabdevaju cisterne, a taj postupak Zavod za javno zdravlje Užice kontroliše u kontinuitetu.

Užičke trgovine dobro su snabdevene flaširanom vodom, čija je potražnja u ovom gradu naglo porasla posle zabrane korišćenja vode za piće iz gradskog vodovoda zbog pojave algi u vodi na jezeru Vrutci.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6229-provera-vode-iz-uica-sutra-u-institutu-batut

Povratak...