f U Valjevu povećano zagađenje vazduha - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Valjevu povećano zagađenje vazduha

24.12.2013

Zagađenje vazduha u Valjevu je u nekim danima decembra bilo i četiri puta veće od dozvoljenog, javili su danas lokalni mediji.

Gradski zavod za javno zdravlje ima na tri mesta u Valjevu merne uređaje koji su pokazali da je posle izgradnje gradske toplane nivo zagađena u centru grada nešto niži nego ranije.

"Zagađenje u centru je ipak veće od dozvoljenog zbog geografskog položaja Valjeva, pa se iz visinskih zona 'efektom levka' čađ spušta u centralne delove grada", rekla je Radio Valjevu fizikohemičarka Zavoda Biljana Mladenović.

Na sistem centralnog grejanja iz toplane priključeno je oko 15 odsto od ukupnog broja onih koji se greju, što znači da postoji veliki broj individualnih ložišta.

Među njima najveći pojedinačni zagađivač je bolnička energana na ugalj, koja greje oko 29.000 kvadratnih metara, a uskoro bi trebalo da bude priključena na Gradsku toplanu.


Zavod za javno zdravlje nabavio je aparat za merenje suspendovanih čestica, koje izazivaju pojedina oboljenja pluća, a mogu dovesti i do srčanih oboljenja.

Taj aparat počeće da radi sredinom 2014. godine.
Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/6203-u-valjevu-poveano-zagadjenje-vazduha

Povratak...