f Nastavak sanacija lozničke deponije u 2014. godini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nastavak sanacija lozničke deponije u 2014. godini

21.12.2013

Sanacija lozničke gradske deponije, koja se prostire na devet hektara, biće nastavljena i naredne godine, a za taj posao bičhe izdvojeno 13,2 miliona dinara.

Iz gradskog budžeta predvidjeno je deset miliona dinara, dok će javno komunalno preduzeće "Naš dom" uložiti 3,2 miliona dinara.

Prošle godine sanirana su četiri hektara, a ove godine još dva i po hektara gradskog smetlišta, saopšteno je iz tog preduzeća.

Sanaciju prva četiri hektara deponije finansirali su Fond za zaštituživotne sredine sa 27 miliona dinara i Gradska uprava sa 25 miliona, a ove godine izdvojeno je 19 miliona dinara, 16 je dobijeno iz gradskog budžeta, dok je tri miliona dinara obezbedilo samo preduzeće.

Deo sanirane deponije je prekriven zemljom, a deo se i dalje koristi za odlaganje smeća, dok ne bude izgradjena nova, regionalna sanitarna deponija.

Loznica već godinama ima problema s odlaganjem smeća jer gradska deponija ne zadovoljava propisane uslove: nalazi se na neadekvatnom mestu - na obali lozničke rečice Štire, na svega kilometar od prvih višespratnica u Loznici.

Gradska skupština Loznice je krajem decembra 2010. godine sanaciju deponije poverila preduzeću "Naš dom" i tada procenila da će sanacija koštati 100 miliona dinara.

Ranije je planirano da izgradnja nove deponije u Loznici i u tri susedne opštine - Ljuboviji, Malom Zvorniku i Krupnju počne 2011. godine, ali je taj rok produžen zbog odlaganja odluke o mestu na kojem će biti ta deponija.

Skupština Grada Loznice je 9. oktobra 2012. godine odlučila da Regionalna sanitarna deponija bude na Krivića adi, u priobalju Drine,kod sela Lipnički Šor.

Trenutno se na predvidjenoj lokaciji, obavljaju neophodna geodetskatehnička istraživanja, a očekuje se da iduće godine bude pripremljena projektno-tehnička dokumentacija za buduću deponiju.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6189-nastavak-sanacija-loznike-deponije-u-2014-godini

Povratak...