f Veća kontrola krivolova na Južnoj Moravi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Veća kontrola krivolova na Južnoj Moravi

18.12.2013

Na Južnoj Moravi povećan ulov robe, ali i kontrola inspektora ribarstva. Ribokradice aktivne noću, a ukradena riba završava na pijacama, u restoranima, ali i u pojedinim ribarnicama.

Vreme je posta, pa se riba najviše traži. Povećan je i ulov, ali i kontrola inspektora ribarstva.

Zbog visokog vodostaja i mutne reke, ulov ribe ove godine na Južnoj Moravi kod Niša nije bio dobar. Ovih dana, "proradila" je bela riba, pa se danju na obalama mogu videti brojni robolovci-rekreativci.

"Posle dva meseca sam ponovo na reci. Opet je malo nadošla reka, pa je juče bilo bolje", kaže Tomislav Jović.

"Ne mogu ovde mreže da bacaju, ovde dole su sve stene i nepristupačno je", kaže Nikola Miladinović.

Noću su na reci ribokradice, koje mrežama, ali i tzv. grebanjem vade ribu iz reka i jezera.

Vođa sektora ribočuvara u Nišu Nebojša Živojinović navodi da su rubočuvari pre dve noći na Brestovačkom jezeru uzeli 10 mreža ukupne dužine 402 metra koje su postavljene za hvatanje krupne ribe.

Vodotokove od Leskovca do Stalaća i od Kuršumlije do Sokobanje danonoćno obilazi 17 ribočuvara. Proveravaju dozvole, ali i ulov.

Direktor "Južne Morave 2" Nikola Kumanović kaže da su ribolovcima dozvolili samo korišćenje jednokrake udice, kako im ne bi zabranili ulov i da bi zaštitili riblji fond.

Godišnje se na jugu Srbije zapleni 8.000 metara mreža. Kako RTS nezvanično saznaje, većina ukradene ribe završava na pijacama, u restoranima, ali i u pojedinim ribarnicama.

Predviđene kazne za ribokradice su 50.000 dinara, a ako se u mreži prilikom kontrole nađe i po neka riba, kazne mogu biti i nekoliko stotina hiljada.

Izvor: http://www.rts.rs

Povratak...