f Medved šeta pograničnim pojasom - ne pucajte u njega - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Medved šeta pograničnim pojasom - ne pucajte u njega

07.12.2013

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode apelovao je danas, povodom informacija da je na mađarsko-srpskoj granici primećen mrki medved, da se u njega ne puca, jer je u pitanju strogo zaštićena vrsta.

Zavod apeluje na sve pojedince, udruženja i javna preduzeća da, ukoliko primete medveda, ne pucaju, ne pokušavaju da ga uhvate ili da ga oteraju i da odmah obaveste tu novosadsku ustanovu. U Zavodu podsećaju da Vojvodina i ovaj deo Panonske nizije nisu područje koje naseljava medved i da je njegova pojava neuobičajena, navodeći da je verovatno u potrazi za hranom dolutao iz BiH.

U saopštenju se ističe da niko od predstavnika lovačkih udruženja, lovočuvara, čuvara JP "Vojvodinašume" nije primetio medveda na graničnom prelazu Bački Breg-Hercegsanto i podseća da medvedi u ovo doba godine uveliko spavaju zimski san (hiberniraja).

U razgovoru sa vlasnicima zoo-vrtova na podrucju Vojvodine potvrđeno je da su sve ove životinje i dalje tamo, a nema informacija da je neki medved pobegao iz vrta u Pečuju, Segedinu i Paliću, navodi se u saopštenju. Mrki medved je u Evropi rasprostranjen na severu Skandinavije, u Rusiji, kao i na Karpatima i planinama Balkanskog poluostrva, a kod nas je ova populacija veoma mala i prostorno izolovana.

Izvor:http://www.subotica.com/vesti/medved-seta-pogranicnim-pojasom-ne-pucajte-u-njega-id17758.html

Povratak...