f RHMZ:Mape rizika od nepogoda u šest oblasti u regionu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

RHMZ:Mape rizika od nepogoda u šest oblasti u regionu

26.11.2013

U šest oblasti u jugoistočnoj Evropi napravljene su mape koje pokazuju stanje rizika od elementarnih nepogoda, rekao je danas šef projekta o procenama rizika iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Ariel Milošević.

On je na seminaru povodom zajedničkog utvrđivanja procene rizika od elementarnih nepogoda održanom u Beogradu rekao da mape rizika u pilot oblastima u Senjici (Slovačka), Šiofoku (Madjarska), Aradu (Rumunija), Velingradu (Bugarska), Sarajevu (Bosna i Hercegovina) i Kanjiži u Srbiji pomažu državnim službama da se bolje pripreme i preduzmu akcije.

"U slučaju opštine Kanjiža napravljena je mapa rizika za požare, na osnovu kojih može da se vidi da se najveći broj požara dešava uz puteve i turističke rute, što pomaže organima i organizacija, kao što su Sektor za vanredne situacije da se bolje pripreme i preduzmu akcije", rekao je šef projekta 'See risk' ispred RHMZ Milošević agenciji Beta.

On je ocenio da katastrofe koje nas pogađaju poput suša, požara, toplotnih talasa i poplava ne znaju za granice.

"Karakteristično za ovakve projekte je da podrazumevaju zajedničcki pristup, jer jedino zajedničkim pristupom zemalja u regionu mogu da se postignu rezultati", kazao je Milošević.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Vladan Kocić istakao je da se projekat bavi istraživanjem uticaja klimatskih promenama, što pomaže boljoj pripremi za reagovanje u rizičnim situacijama.

"Krajnji proizvod projekta je izrada mapa rizika i priprema i edukacija stanovništva i državnih organa za reagovanje u kriznim situacijama", rekao je Kocić za agenciju Beta.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6108-rhmzmape-rizika-od-nepogoda-u-est-oblasti-u-regionu

Povratak...