f Srbija reciklira samo deset odsto sijalica godišnje - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija reciklira samo deset odsto sijalica godišnje

25.11.2013

Kompanija “Božić i sinovi” je jedini centar u Srbiji osposobljen za reciklažu svih vrsta sijalica. Ima mobilno i statično postrojenje u čiju nabavku je uloženo pola miliona evra.

Zbog činjenice da Srbija godišnje uveze oko osam miliona sijalica, od čega oko 90 odsto završi u prirodi, Reciklažni centar “Božić i sinovi” iz Omoljice pokrenuo je akciju prikupljanja sijalica “Pruži ruku prirodi”, kako bi se povećao taj procenat i smanjilo zagađenje koje nastaje zbog nepravilnog odlaganja ove vrste električnog otpada.

Akcijom su obuhvaćene sve osnovne škole u Pančevu, okolnim selima, ali i u opštini Kovin. Tako je po prvi put u školama organizovano i sakupljanje sijalica, pored prikupljanja električnog i elektronskog otpada. Akcija ima ekološki i edukativni značaj, a škole očekuje novčana nadoknada.

Kompanija “Božić i sinovi” je jedini centar u Srbiji osposobljen za reciklažu svih vrsta sijalica. Ima mobilno i statično postrojenje u čiju nabavku je uloženo pola miliona evra. Iako može da preradi godišnje 15 miliona sijalica što zadovoljava i potrebe regiona, kapaciteti ni iz bliza nisu iskorišćeni.

 Izvor: http://www.ekologija.rs/srbija-reciklira-samo-deset-odsto-sijalica-godisnje

Povratak...