f Ministarstvo zdravlja sa SZO protiv globalnog zagrevanja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministarstvo zdravlja sa SZO protiv globalnog zagrevanja

09.11.2013

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO)potpisalo ugovor o saradnji radi boljeg reagovanja na klimatske promene, posebno u slučajevima velikih vrućina.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu zdravlja, reč je o ugovoru o dvogodišnjoj saradnji koji predvidja zajedničke aktivnost i podršku u izradi plana adaptacije zdravstvenog sistema na izazove koji se javljaju usled klimatskih promena, s naglaskom na plan reagovanja zdravstvenog sistema u talasima vrućina.

Na navode Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije da će globalno zagrevanje doneti uvećani rizik po život i zdravlje ljudi, a da će se promene osetiti i u Srbiji, u Ministarstvu su rekli da prate situaciju kako bi u vanrednim situacijama postojala pravovremena reakcija.

"Ministarstvo zdravlja Srbije prati izveštaje Instituta za javno zdravlje Srbije i prema tim pokazateljima kreira zdravstvenu politiku. Učestvuje u multisektorskim aktivnostima i jačanju saradnje izmedju ministarstava, kako bi u vanrednim okolnostima reakcija bila pravovremena, a posledice po zdravlje ljudi umanjene ili izbegnute", naveli su iz Ministarstva.

Kako su u RHMZ ranije rekli za agenciju Beta, najznačajnije posledice promene klime u budućnosti na zdravlje ljudi, naročito onih čiji je kapacitet adaptacije nizak, ogledaće se u povećanoj smrtnosti usled širenja bolesti i povreda uzrokovanih toplotnim talasima, poplavama, olujama, požarima i sušama.

Istaknuto je i da bi bio povećan rizik od smrtnosti usled vrućina, naročito za starije osobe, hronične bolesnike, vrlo mlade i socijalno izolovane ljude.

Iz RHMZ su naveli i da bi bila povećana učestalost srčanih i respiratornih bolesti zbog povećane koncentracije ozona pri tlu, koja je povezana s promenom klime, kao i povećani rizik od smrtnosti, ozleda, infektivnih, respiratornih i kožnih bolesti usled porasta učestalosti padavina jakog intenziteta i širenje prenosioca bolesti.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6022-ministarstvo-zdravlja-sa-szo-protiv-globalnog-zagrevanja

Povratak...