f Potpisan Administrativni sporazum Srbije i Francuske o zaštiti životne sredin - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Potpisan Administrativni sporazum Srbije i Francuske o zaštiti životne sredin

07.11.2013

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije potpisalo je danas sporazum sa Ministarstvom ekologije, održivog razvoja i energetike Francuske o saradnji u unapređenju zaštite životne sredine.

Sporazum je u ime Srbije potpisala ministarka energetike Zorana Mihajlović, a u ime Francuske ambasador u Beogradu Fransoa Gzavije Denio (Francois-Xavier Deniau).

Mihajlovićeva je nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije kazala bi saradnja s Francuskom trebalo da pomogne Srbiji da se pripremi za otvaranje pregovora s Evropskom unijom o pristupanju, posebno o poglavlju 27 - o pitanjima zaštite životne sredine.

Ona je kazala da će na osnovu sporazuma biti formirane radne grupe koje će definisati tačke neophodne za unapređenje životne sredine.

"Ne postoji deo zaštite životne sredine u Srbiji u kojem nije potrebna razmena iskustava sa nekim kao što je Francuska, od klimatskih promena, preko otpada, otpadnim vodama, zemljištu, kontroli kvaliteta vazduha", kazala je Mihajlovićeva.

Ministarka je dodala da će u radne grupe pored stručnjaka biti uključeni i fakulteti i nevladine organizacije.

"Cilj Srbije je 'zelena ekonomija' i da kada se govori o zaštiti životne sredine ne misli samo na troškove već o mogućnostima da se kroz zaštitu životne sredine zaposli Srbija", kazala je Mihajlovićeva.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio kazao je da se sporazum odnosi na saradnju u zaštiti životne sredine o čemu Francuska može da prenese znanje Srbiji.

On je istakao da je Srbija pred ulaskom u istorijski bitan period otvaranja pregovora sa EU i da Francuska može da joj pomogne u usvajanju evropskih pravnih tekovina.

"Ne dolazimo da Srbiji ponudimo već pripremljen model, već da podelimo znanja. Direktive EU nisu zahtevi, već ciljevi koje treba dostići. Ne treba kopirati modele već napraviti onaj koji je u skladu sa potrebama zemlje", kazao je Denio.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Politika/418217/Potpisan-Administrativni-sporazum-Srbije-i-Francuske

Povratak...