f Izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

06.11.2013

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za 2.500 stanovnika Trgovišta izagrađeno je zahvaljujući pomoći Evropske unije i Vlade Švajcarske, izjavio je danas predsednik opštine Nenad Krstić.

Krstić je za agenciju Beta rekao da je to postrojenje kod sela Donja Trnica, a prečišćene otpadne vode ulivaće se u Pčinju, tako da će se ta reka opet imati prvi stepen kvaliteta vode.

Puštanju u rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Trgovištu prisustvovao je Grem Tindal, menadžer Progres programa EU, koji je sa 257.000 evra finansirao izgradnju.

"Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je od velikog značaja za Trgovište jer želimo da našu budućnost baziramo na proizvodnji organske hrane. Danas je građanima opštine Grem Tindal podelio besplatno i 75.000 sadnica višanja, šljiva i jabuka, koje će biti osnov za proizvodnju organske hrane", kazao je Krstić.

On je podsetio da je stanovničima Trgovišta početkom godine besplatno podeljeno 10.000 sadnica borovnica, a da je planirano da do kraja godine dobiju još 50.000 sadnica te voćke.

"Za narednu godinu planiramo i izgradnju smeštajnih i prerađivačkih kapaciteta za voće, a sve u sklopu planova da se razvoj opštine zasniva i na proizvodnji zdrave hrane", rekao je Krstić.

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Trgovištu je drugo takvo u Pčinjskom okrugu. Prvo je izgrađeno pre osam godina kod sela Sveta Petka u opštini Bujanovac, zahvaljujući pomoći američke nevladine organizacije CHF.

U narednom periodu takve objekte dobiće i Vranje i Vranjska Banja, a njihovu izgradnju finansiraće Nemačka razvojna banka (KfW) sa 15,2 milona evra, od čega je 95 odsto bespovratna pomoć.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6011-izgradjeno-postrojenje-za-preiavanje-otpadnih-voda

Povratak...