f AC SU - Saopštenje za medije i udruženja građana - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU - Saopštenje za medije i udruženja građana

31.10.2013

Vlada Republike Srbije podržala predlog Regionalnog Arhus centra Subotice, Udruženja TERRA’S i Ekološkog pokreta Odžaci za izmenama Uredbe u cilju smanjivanja dokumentacije potrebne za prijavljivanje na konkurse.

U junu 2012. godine, na zajedničku inicijativu Regionalnog Arhus centra Subotica, Udruženja TERRA’S i Ekološkog pokreta Odžaci, a što je podržalo još 103 udruženja građana, upućen je predlog za izmenu člana 6. Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

 

Osnovna zamerka se odnosila na preobimnu dokumentaciju neophodnu prilikom prijavljivanja na konkurse (čine je prijava, uverenje o upisu u registar udruženja, overena fotokopija izvoda iz statuta), a zbog koje udruženje ulazi u trošak bez obzira na to da li će projekat dobiti finansijska sredstva od donatora. Zbog ovakvih problema većina udruženja građana nije u mogućnosti da realizuje svoje planove i projekte, iako imaju dobre ideje.

 

Zaključci i preporuke su prosleđeni i Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije koja je paket predloženih izmena uputila Ministarstvu pravde i državne uprave početkom juna 2013. godine.

 

Na 104. sednici, održanoj u petak, 25. oktobra 2013. godine, Vlada Srbije je usvojila Uredbu o izmeni i dopuni Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja. Usvojene izmene odnose se na smanjenje obima dokumentacije, odnosno neće morati pribavljati činjenice (uverenje, potvrdu, izvod) o upisu udruženja u registar nadležnog organa, niti će morati overavati fotokopiju izvoda Statuta, već će to ubuduće činiti nadležni organ po službenoj dužnosti.

 

Revidirana Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a u elektronskoj formi je dostupna na sajtu www.civilnodrustvo.gov.rs.

 

                                                                                  Regionalni Arhus centar Subotica

                                                                                                        Snježana Mitrović

 

 

Povratak...