f Dejanović: Pravilno se odlaže 80 odsto medicinskog otpada - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Dejanović: Pravilno se odlaže 80 odsto medicinskog otpada

28.10.2013

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da se 80 odsto infektivnog medicinskog otpada iz Srbije pravilno odlaže, čemu su doprinele donacije Evropske unije od 13 miliona evra u proteklih šest godina.

Ona je prilikom obeležavanja početka "Nedelje prikupljanja farmaceutskog otpada" istakla da je taj procenat znatno popravljen od 2009. godine kada se svega 30 odsto tog odpada odlagalo.

Akcija prikupljanja farmaceutskog otpada "Ne odlaži odlaganje" trjaće do 3. novembra ispred beogradskog tržnog centra "Usće", gde su postavljeni kontejneri u koje građani treba da donesu otpad iz "kućnih apoteka".

Đukić Dejanović je navela da lekovi kojima je istekao rok, pribori koji se koriste da bi se lek primenio i njihova pakovanja, nikako ne smeju biti u kućnom otpadu, jer se može dogoditi da otpad uđe u kanalizacione tokove, a time i u životnu sredinu i zagadi je.

"Ako se lek koji se više ne koristi nađe na mestu koje nije adekvatno, svako dete i svaki čovek je ugrožen", naglasila je ona.

Ministarka zdravlja je istakla da će tom akcijom biti odloženo 300 tona "istorijskog otpada" koji je nagomilavan u medicinskim ustanovama proteklih 40 godina, i on će biti poslat u spalionicu u Beču.

Ona je dodala da je u Srbiji kvalitetno odlaganje medicinskog otpada ušlo u procedure kroz kadrove, i navela da je oko 5.000 zdravstvenih radnika prošlo edukaciju, a sadrzaji o otpadu su uključeni i u programe srednjih medicinskih škola.

Đukić Dejanović je pozvala građane da u kontejnere donesu sve lekove, pribor, kutije kojima je istekao rok i podsetila da u skladu sa zakonom iz 2009. građani imaju pravo da svoj medicinski otpad odnesu u apotekarske ustanove koje su dužne da ga adekvatno odlože.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport dodao je da je Srbija saradnjom sa EU popravila učinak odlaganja otpada sa 30 na 80 odsto.

Devenport je naveo da je svaka kuća "kao mala apoteka", da odlaganje lekova na deponije predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje i poručio "neka nam lekovi budu pomoć a ne opasnost kada nam više ne trebaju".

Akcija "Ne odlaži odlaganje" sprovodi se u okviru trogodišnjeg projekta EU (od 1.septembra 2010. do kraja novembra 2013.) "Tehnička podrška za tretman medicinskog otpada u Srbiji" vrednog šest miliona evra.

Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije i Uprave za veterinu.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5975-dejanovi-pravilno-se-odlae-80-odsto-medicinskog-otpada

Povratak...