f Ministar Mihajlović: Ubrzati realizaciju ekoloških projekata koji se finansiraju iz fondova EU - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Mihajlović: Ubrzati realizaciju ekoloških projekata koji se finansiraju iz fondova EU

23.10.2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom održala je danas sastanak sa predstavnicima opština u kojima su uočeni problemi u realizaciji infrastrukturnih projekata u oblasti životne sredine koji se finansiraju iz IPA fondova EU.

Pošto je predviđeno da tri od četiri projekta o kojima se danas razgovaralo budu realizovana na području Vojvodine sastanku je prisustvovao i pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović sa saradnicima.

Prvi projekat o kome se razgovarao, izgradnja postrojenja za tretman opasnog otpada u Staroj Pazovi, upravo je, kako je zaključeno na sastanku, sporan zbog loše koordinacije pokrajinskih organa sa lokalnom samoupravom. Na insistiranje ministra Mihajlović, a zbog opasnosti da EU odustane od ovog projekta, sa obema stranama su dogovoreni konkretni zadaci i precizni vremenski rokovi kako bi organi AP Vojvodina dali odobrenje za ovaj značajan projekat.

Izgradnja regionalne deponije „Srem-Mačva“, kako je zaključeno na sastanku, takođe je dovedena u pitanje zbog nedostatka saradnje lokalnih samouprava Šapca i Sremske Mitrovice oko formiranja zajedničkog komunalnog preduzeća koje bi se brinulo o deponiji.

Zbog ovakvih slučajeva, kojima se vrlo značajni projekti dovode u pitanje usled opstrukcija na lokalnom ili regionalnom nivou, ministar Mihajlović se založila da se pronađu sistemska rešenja kako bi se takvo ponašanje ubuduće sprečilo. Ministar je takođe obavezala lokalnu samoupravu u Leskovcu da ubrza prikupljanje dokumentacije neophodne za nastavak projekta izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u tom gradu.

Što se tiče IPA projekta revitalizacije Velikog bačkog kanala zaključeno je da se obave razgovori o mogućnostima priključenja velikih industrijskih kapaciteta kako bi se dobio dovoljan kapacitet otpadnih voda.
Gospodin Devenport je na kraju sastanka zahvalio ministru Mihajlović na inicijativi za efikasno rešavanje problema oko implementacije projekata u oblasti životne sredine.

Izvor:http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/ministar-mihajlovic-ubrzati-realizaciju-ekoloskih-projekata-koji-se-finansiraju-iz

Povratak...