f Nacrt zakona o zaštiti potrošača bez odredbe o GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nacrt zakona o zaštiti potrošača bez odredbe o GMO

22.10.2013

Iz Nacrta zakona o zaštiti potrošača Srbije izostavljena je odredba koja reguliše promet genetski modifikovanih proizvoda (GMO) što je nedopustivo, ukazali su danas u Beogradu predstavnici četiri udruženja za zaštitu potrošača.

Predstavnik Udruženja potrošača "Ekološka vizija" Miroljub Aleksić kazao je na konferenciji za novinare da je mnogo validnih naučnih dokaza o štetnosti GMO proizvoda i da su neprimerene izjave pojedinih ministara da štetnost tih proizvoda nije dokazana.

Aleksić je naglasio da najmanje što Srbija može da uradi da bi se zastitila od GMO, je da u zakonu o zaštiti potrošača precizno definiše obavezu deklarisanja, odnosno obeležavanja GMO proizvoda i da odredi rigorozne kazne za nepoštovanje te odredbe.

Aleksić je ocenio kao netačne tvrdnje - iako se u javnosti insistira i tako predstavlja, da je ukidanje zabrane prometa GMO uslov za prijem Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) i Evropsku uniju (EU). Naveo je da je samo 40 od oko 160 članica STO dozvolilo GMO, a čak osam zemalja EU ima zabranu.

"Zemljište na kojem su samo jednom sejani GMO proizvodi, zauvek je izgubljeno za konvencionalnu i organsku proizvodnju", ocenio je on i dodao da je, po raspoloživim podacima, u Srbiji pod GMO sojom 6.000 do 10.000 hektara.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević kazao je da je Srbija isuviše mala da bi dozvolila proizvodnju GMO, čime bi ugrozila konvencionalnu i organsku proizvodnju.

Bogosavljević smatra da bi trebalo doneti zakon o zaštiti konvenconalne i organske proizvodnje radi zaštite od GMO. On je ocenio da donošenje takvog zakona nije u koliziji s politikom EU.

Na današnjoj konferenciji ukazano je da Nacrt zakona o zaštiti potrošača "obesmišljava" organizacije za zaštitu potrošača u Srbiji, jer predviđa osnivanje Centra za rešavanje potrošačkih sporova.

Po rečima predstavnika Udruženja potrošača Efektiva Dejana Gavrilovića, osnivanje tog centra je direktno mešanje države u zaštitu potrošača, dok bi nosioci tog posla trebalo da budu nevladine organizacije.

On je naglasio da država treba da stimuliše konkurenciju jer se samo zdravom konkurencijom može povećati zaštita potrošača.

Predstavnik Republičke unije potrošača Denis Peričić kazao je da osnivanje tog centra stvara monopol u oblasti zaštite potrošača gašenjem konkurencije. Ocenio je da u Srbiji izuzetno loša zaštita potrošača koji imaju ogromne probleme da ostvare svoja prava.

Glavni razlog za osnivanje najavljenog Centra za rešavanje potrošačkih sporova - složili su se učesnici današnje konferencije - nije veća zaštita potrošača, već "premeštanje zaposlenih iz javne uprave u novu agenciju".

Nacrt zakona o zaštiti potrošača je u javnoj raspravi, a njegovo donošenje se očekuje do kraja ove godine.

Izvor:http://akter.co.rs/26-ekonomija/57839-zakon-o-zatiti-potroa-a-bez-odredbe-o-gmo.html

Povratak...