f Transaprentnost:Nužna javna rasprava o izmeni Zakona o GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Transaprentnost:Nužna javna rasprava o izmeni Zakona o GMO

21.10.2013

Beograd - Transparentnost Srbija saopštila je danas da bi se pre najavljene izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO) morala organizovati javna rasprava, kao u svim slučajevima u kojima se bitno menjaju postojeća zakonska rešenja.

Transparentnosti Srbija na svojoj Fejsbuk stranici navodi da je u javnoj raspravi potrebno čuti argumentovana obrazloženja pristalica i protivnika GMO, otvoriti dijalog i dati im mogućost i obavezu da odgovore na sva otvorena pitanja poput onog da li je slobodan promet GMO uslov za čanstvo u Svetsku trgovinsku organizaciju ili nije.

Istaknuto je da je oblast GMO "posebno osetljiva", jer obuhvata "interese velikih korporacija, što nosi izuzetan rizik od korupcije (zbog netransparentnog lobiranja i u politici i u medijima), a sa druge strane zabrinutost stanovništva za zdravlje".

U Transparentnosti Srbija smatraju da je parlament jedno od mesta na kojima bi se moralo raspravljati o problemima GMO i u kome bi javna slušanja bila prilika da se poslanici upoznaju sa argumentima, a direktan prenos takvih skupova približio bi najširoj javnosti suprostavljene stavove.

Izvor:http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/transaprentnostnuzna_javna_rasprava_o_izmeni_zakona_o_gmo.83.html?news_id=67103

 

Povratak...