f U Belom Blatu uklanjaju antenski stuba za mobilnu telefoniju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Belom Blatu uklanjaju antenski stuba za mobilnu telefoniju

21.10.2013

Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine odbio je žalbu Telenora, u postupku protiv gradske uprave Zrenjanina, zbog čega će ta kompanija morati da ukloni antenski stub za mobilnu telefoniju postavljen u Belom Blatu, u blizini rezervata Carska Bara.

Zaštitnik građana grada Zrenjanina Dragana Radlovački Grozdanov saopštila je danas da je time slučaj okončan i potvrđena ispravnost postupka zaštitnika građana koji je ranije vođen u cilju zaštite i unapređenja ljudskih i građanskih prava na teritoriji grada Zrenjanina.

Grozdanov je podsetila da je jula ove godine gradska uprava u tom gradu poništila ranije doneto rešenje i odbila zahtev Telenora za izdavanje odobrenja i izvođenje radova za izgradnju i postavljanje antene u Belom Blatu kojom su povredjena prava građana tog sela.

To rešenje, kako je navela, bilo je u direktnoj je suprotnosti sa odredbama Prostornog plana grada Zrenjanina koji predviđa opšte uslove i principe građenja za mreže elektronskih komunikacija mobilne telefonije, odnosno da ne može biti izgrađen u prečniku od 30 metara gde se nalaze stambeni objekti.

Zaštitnica građana podseća da je tada reagovala po pismenoj predstavci G.J. iz Beograda koja je zahtevala da se ispita na osnovu čega je izabrana lokacija za izgradnju antene, u centru etno i ekološkog naselja u blizini zaštićenog rezervata Carska Bara pored "toliko slobodnog prostora i nepreglednog zemljišta koje okružuje to selo".

G.J. je smatrala da je izbor za takvu antenu neprihvatljiv, nerazuman i neopravdan ne samo za meštane, već za Belo Blato u celini, jer se izgradnjom antene od više od 30 metara znatno umanjuje etno i ekološki imidž Belog Blata i Carske Bare.

G.J. je tada postavila pitanje da li bi "gorostasna mobilna antena u centru sela mogla postati novi zaštitni znak Belog Blata i Carske Bare i da li bi se mogla naći na reprezentativnoj razglednici kojom se pozivaju ljubitelji prirode, naučnici, studenti, predstavnici institucija i fondacija koji bi bili usmereni da ulože i finansiraju etno i ekološko naselje sa novim simbolom - mobilnom antenom u centru naselja.

Telenor će morati da ukloni antenski stub u roku od 30 dana.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/zrenjanin/u-belom-blatu-uklanjaju-antenski-stub_431060.html

Povratak...