f Vranje dobija fabriku za prečišćavanje otpadnih voda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vranje dobija fabriku za prečišćavanje otpadnih voda

17.10.2013

Ugovor o kreditu Nemačke razvojne banke KfW od 15,2 miliona evra za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju biće potpisan 22. oktobra, najavio je danas zamenik generalnog direktora "Vodovoda" Srđan Dekić.

On je agenciji Beta rekao da će ugovor o tom kreditu potpisati Grad Vranje, "Vodovod" i predstavnici resornih ministarstava Vlade Srbije.

"Kredit KfW banke je 95 odsto poklon, odnosno, ne moramo da ga vraćamo. Vlada Srbije i Grad Vranje su garanti, a 'Vodovod' je u obavezi da vrati pet odsto kredita, odnosno 700.000 evra, uz grejs period od tri godine", kazao je Dekić.

Prema njegovim rečima, za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda namenjeno je deset miliona evra, dok je za kanalizacionu mrežu do postrojenja predviđeno još 5,2 miliona evra.

"Predviđeno je da fabrika prečišćava vodu iz celokupne kanalizacione mreže Vranja, a biće obuhvaćena i Vranjska Banja. Trenutno radimo na obezbeđivanju zemljišta gde će postrojenje biti izgrađeno, za šta je već pokrenuta procedura", rekao je Dekić.

"Vodovod" je do sada obezbedio 2,7 hektara zemljišta od potrebnih deset hekatara.

"Izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda je od izuzetnog ekološkog značaja i za Vranje i za reku Južnu Moravu, jer će se otpadne vode u nju ulivati potpuno prečišćene", kazao je Dekić.

Nemačka KfW banka će kreditirati i izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu i Užicu.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5918-vranje-dobija-fabriku-za-preiavanje-otpadnih-voda

Povratak...