f Krenuo uzgoj aronije u lozničkom kraju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Krenuo uzgoj aronije u lozničkom kraju

13.10.2013

Neformalna omladinska grupa Trio BIS iz Loznice zasadila je danas u Lozničkom Polju 230 sadnica aronije, u okviru projekta "Sibirska aronija u srpskom selu", vrednog 50.000 dinara.

Reč je o jednom od 18 odobrenih mini projekata na konkursu "Mladi i selo", koji je raspisao Centar za unapređenje preduzetništva mladih, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta.

Zastupnica grupe Trio BIS Ivana Stefanović rekla je za agenciju Beta da je cilj projekta promocija aronije i njenih lekovitih svojstava.

"Aronija je biljka malo zastupljena u lozničkom kraju, pa na ovaj način želimo da podstaknemo i druge da započnu proizvodnju i uzgoj ove lekovite biljke", navela je Stefanovićeva.

Na konkurs koji je trajao od 20. juna do 31. jula, prijavljeno je 115 projekata, pojedinačne vrednosti od 50.000 do 100.000 dinara, a ukupan iznos opredeljenih sredstava iznosi milion dinara.

Državni sekretar za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao je da to Ministarstvo programom "Mladi i selo" podržava razvijanje omladinskih inicijativa i udruživanje mladih u oblasti ruralnog razvoja.

"Cilj je podizanje kvaliteta života u seoskim područjima, uz razvoj omladinskog aktivizma. Nama je važno da mladi ljudi koji žive na selu počnu da žive od svog rada, kako bi se zadržali u svojim sredinama", istakao je Borovčanin, koji je i sam učestvovao u akciji sadnje aronije u Lozničkom Polju.

Aronija ili sibirska borovnica je korisna i lekovita biljka, koja prečišćava organizam od štetnih materija. Nema prirodnih neprijatelja, pa je ne treba prskati, zbog čega spada u zdravu hranu.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5908-krenuo-uzgoj-aronije-u-loznikom-kraju

Povratak...