f Preporod za Divčibare - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Preporod za Divčibare

10.10.2013

Na pomolu rešenje problema planinskog turističkog centra nadomak grada na Kolubari. Voda iz četiri bušotine, vrhunskog kvaliteta, dovoljna i za buduće smeštajne kapacitete.

Ispitivanja koja su obavili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda pokazala su da bi problem vodosnabdevanja Divčibara mogao da bude rešen za samo godinu dana! Voda je, naime, pronađena u četiri bušotine, a izdašnost zadovoljava kompletne potrebe ove poznate vazdušne banje i planinskog turističkog centra. Štaviše – tvrde stručnjaci – radi se o vodi veoma dobrog kvaliteta, koja se, bezmalo, može flaširati i na samom izvorištu.

Voda je, inače, pronađena na dubini od stotinu metara, u serpentinitima, odnosno u stenama koje, po pravilu, daju izuzetno visok kvalitet dragocene tečnosti. To je potvrdila i analiza Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, pokazavši da je u pitanju oligomineralna magnezijumska voda, sa veoma niskim sadržajem natrijuma…

- U pitanju su vrlo retke i izuzetno kvalitetne vode – kaže prof. dr Dejan Milenić, sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. – Voda pronađena na Divčibarama je mineralizovana, sa blago povišenom pH vrednošću i ima izuzetno lekovito dejstvo, pogotovo kad je magnezijum u pitanju. Takvih voda na tržištu nema i, da nije predviđena za vodosnabdevanje, mogla bi da se flašira, s obzirom na to da može neograničeno da se pije.

Podsetimo, Direkcija za urbanizam, izgradnju i uređenje Valjeva angažovala je stručnjake Rudarsko-geološkog fakulteta za opsežna hidro-geološka istraživanja Divčibara, kako bi se utvrdilo ima li dovoljno količina vode za snabdevanje naselja, ali i eventualnih, budućih hotelskih i turističkih kompleksa. U prvoj fazi, locirana su mesta na kojima je moguće naći vodu, a u drugoj su iskopani bunari…

- Prvi od njih, koji je potpuno završen, daje četiri litra vode u sekundi, što je sasvim dovoljno za snabdevanje kompletnog naselja na Divčibarama – ističe prof. dr Milenić. – Na još jednoj lokaciji obezbedićemo nova četiri litra vode u sekundi, kao i dva bunara sa manjim kapacitetom. Do 2030. godine, ovi bunari mogu da reše problem vodosnabdevanja Divčibara: bilo kako dopuna postojećem vodovodu, bilo samostalno.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:458116-Preporod-za-Divcibare

 

Povratak...