f Seče se 2.000 stabala zbog “stručnjaka” iz Zelenila - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Seče se 2.000 stabala zbog “stručnjaka” iz Zelenila

11.10.2013

Ulice Novog Sada poslednjih meseci ostale su bez više od 2.000 stabala.

Sva ona su zamenjena mladim sadnicama, ali, potrajaće dok one počnu da daju hladovinu kao ona posečena.

Za njihovo uklanjanje, uz bolesti i starost, treba kriviti ljudski faktor, odnosno, loš izbor sadnica za lokacije na kojima su se našle, obašnjavaju u JKP “Gradsko zelenilo”. Kako kaže porparol ovog preduzeća, ovakvu situaciju baštinimo još od pre dvadesetak godina, kad je, uz trotoare i parking prostore sađen sibirski brest, stablo koje je jako dobro prilagođeno gradskim uslovima, ali se nije smelo saditi uz saobraćajne površine, jer ih, izuzetno plitkim korenom, jednostavno, “diže”.

- Mi smo, početkom septembra počeli veliku akciju uklanjanja suvih stabala u gradu. Zbog bezbednosti mališana prvo su na red došla dvorišta škola i predškolskih ustanova. Radi se u svim delovima grada, a planirano je da se obori 781 stablo. Prošle jeseni je na teritoriji grada zamenjeno oko 1.300 suvih, bolesnih i prestarelih stabala – objašnjava Nožinić.

Sva ova posečena stabla posle završetka vegetacionog perioda biće zamenjena novim, mladim sadnicama. – Naravno da će se voditi računa da budu zastupljene one vrste koje su otporne na gradske uslove. Iskustvo nam govori da su se do sada najbolje pokazali koprivići i platani, dok je među stablima koja su se osušila najviše breza, posebno na Limanima zbog velike količine peska u podlozi. Poseban su nam problem stvorila stabla sibirskog bresta, koja su zasađena u Ulici Narodnog fronta, Đorđa Jovanovića, Braće Popović i Mokranjčevoj ulici – kaže Nožinić.

- Stanje u Fruškogorskoj ulici takođe je posledica loših stvari iz prethodnih decenija koje sada dolaze na naplatu. U konkretnom slučaju greška je napravljena početkom devedesetih. Taj koji je doneo odluku da se posadi brest nije proučio osobine drveta. Korenski sistem je plitak, što je uništilo trotoar, biciklističku stazu, kolovoz i trotoar. Bilo je mnogo povreda na tom delu i oštećeno je mnogo automobila – rekao je Nožinić.

On dodaje da “Zelenilo” nerado mora da poseče stabla u Fruškogorskoj ulici, jer su zdrava i dobra im je statika. – Mi predlažemo dugoročno i efikasno rešenje. Umesto sibirskog bresta posadićemo 29 koprivića na parkingu i još 43 likvidanbara između parkinga i kolovoza.

Izvor: http://www.ekologija.rs/sece-se-2-000-stabala-zbog-strucnjaka-iz-zelenila

 

Povratak...