f Biofest biće održan 15. i 16.oktobra - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Biofest biće održan 15. i 16.oktobra

10.10.2013

Udruženje TERRA'S  u saradnji sa Kolping društvom Srbije realizuje projekat:  „Uspostavljanje prve kooperative organskih poljoprivrednih proizvođača“.

U toku je anketiranje poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom o modelu načina udruživanja i do kraja godine na osnovu rezultata ankete bi se napravio i biznis plan sa najboljim modelom. Srbija nema Zakon o kooperativama, nego o zadrugarstvu i zbog toga treba  da se napravi najbolji model udruživanja poljoprivrednika, a da je u skladu sa zakonom. Na 9-tom Biofest koji će se održati 15. i 16. oktobra na jednoj od panel diskusija govoriće se o uspostavljanju prve kooperative u Srbiji.

Stručni tim, zajedno sa organskim proizvođačima posetio je Berlin kako bi se upoznao sa radom kooperativa na terenu. Cilj je  kreiranje biznis plana prve kooperative organskih poljoprivrednih proizvođača. Učesnici su posetili firmu „Bioland“ koja ima izuzetno razrađen logistički i organizacioni sistem rada te predstavlja osnovu buduće kooperative u Srbiji. 

Fokus ovogodišnjeg susreta je na objedinjavanju poljoprivrednika, prerađivača i ostalih interesnih grupa, sa ciljem unapređenja ekonomske efikasnosti u proizvodnji. Cilj je promocija organske proizvodnje.

Deveti “ Biofest” svečano će biti otvoren 15.oktobra. Na “Biofestu” predstaviće se  15 izlagača sa svojim proizvodima. Ovogodišnju manifestaciju organizuje   Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica uz pokroviteljstvo Grada Subotice,  podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a podržavaju ga Kolping društvo Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/biofest-bi-e-odr-15-i-16oktobra

Povratak...