f Milošević: Životna sredina se ne može gurati pod tepih - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Milošević: Životna sredina se ne može gurati pod tepih

11.10.2013

Zaštita životne sredine više ne može da se gura pod tepih, rekao je danas Predsednik Odbora Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za zaštitu životne sredine Radiša Milošević i kazao da Srbiji predstoji proces uskladjivanja i primene ekoloških standarda zemalja Evropske unije.

On je to kazao na skupu u Beogradu koji je organizovala SKGO, a na kojem su učestvovali zaposleni u lokalnim samoupravama i inspekcijama koji su postali članovi mreže Eko-poverenik.

Mreža je počela da se formira u aprilu ove godine i sada broji oko 240 eko-poverenika.

"Oni se brinu da nam je voda čista, da nam vazduh bude dobar, da nam deca rastu u životnoj okolni koja je čista", istakao je Milošević koji je i predsednik opštine Batočina.

Dodao je da su eko-poverenici ključni u lokalnim zajednicima za primenu zakona u oblasti zaštite životne sredine i da će njihova uloga biti izuzetno važna kada se u procesu pristupanja EU otvori poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

Sekretarka Odobra Ljubina Kaludjerović rekla je da će ta asocijacija direktno razgovarati s eko-povernicima, da će im pružati neophodnu pomoć i od nih tražiti informacije kako bi se unapredila zaštita životne sredine na lokalu.

"Činjenica je da mi ne raspolažemo uvek tačnim podacima i s tog stanovišta više nismo najbolji pregovarač. Želimo da to unapredimo i želimo da podignemo kapacitete ljudi na lokalu kako bismo izbrisali tu čuvenu rečenicu u izveštajima Evropske komisije da se na lokalu najlošije primenjuju zakoni", istakla je ona.

Skup u Beogradu je prvi sastanak eko-poverenika.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5903-miloevi-ivotna-sredina-se-ne-moe-gurati-pod-tepih

Povratak...