f Evropski vikend postmatranja ptica i u Jagodini - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Evropski vikend postmatranja ptica i u Jagodini

04.10.2013

Evropski vikend posmatranja ptica (Eurobirdwatch) ove godine će biti obeležen i u Jagodini, u nedelju 6. oktobra, na Predorskoj bari.

Evropski vikend posmatranja ptica u Srbiji, 5. i 6. oktobra, organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u koordinaciji sa globalnim partnerom za zaštitu ptica BirdLife International.

Ornitolog iz Jagodine Boban Stanković je rekao da se ove godine izleti organizuju na oko 30 lokacija u Srbiji, a jedna od njih je Predorska bara u Končarevu kod Jagodine.

"Ova lokacija predstavlja odmorište ptica na moravsko-vardarskom putu seobe. Na jesenjoj seobi se na Predorskim barama i priobalju Velike Morave može videti oko 50 vrsta ptica", rekao je Stanković novinarima.

Svake godine tokom prvog vikenda oktobra desetine hiljada posmatrača ptica iz Evrope odlaze u prirodu kako bi uživali u praćenju fenomena seobe ptica.

"Cilj ovog masovnog izlaska u prirodu je popularizacija ptica, praćenje njihove epske seobe i uživanje u boravku u prirodi. Pored toga, ideja manifestacije je da ukaže na potrebu zaštite sve ugroženijih ptica i njihovih boravišta", objasnio je Stanković.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica organizuje 5. i 6. oktobra izlete na 29 lokaliteta u Srbiji i poziva gradjane da sa sobom ponesu dvogled, fotoaparat, terensku beležnicu i osveženje.

Izvor:http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/evropski-vikend-postmatranja-ptica-i-u-jagodini/108449.phtml

Povratak...