f Skupština ponovo odbila da raspravlja o deklaraciji o GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Skupština ponovo odbila da raspravlja o deklaraciji o GMO

04.10.2013

Zeleni Srbije pozvali su danas predstavnike svih političkih stranaka da se izjasne da li su za Srbiju bez genetski modifikovanih organizama (GMO).

U saopštenju se podseća da je Skupština Srbije po drugi put odbila da na dnevni red sednice uvrsti Deklaraciju za Srbiju bez GMO, koju su Zeleni Srbije podneli u februaru ove godine.

"Za raspravu o toj Deklaraciji glasalo je samo 62 od 250 narodnih poslanika. Trenutno je 80 lokalnih samouprava u Srbiji usvojilo različite Deklaracije za Srbiju bez GMO. Te deklaracije su usvojene uglavnom jednoglasno, pa se postavlja pitanje zašto narodni poslanici ne prate primer svojih stranačkih kolega sa lokalnog nivoa", piše u saopštenju.

Zeleni Srbije su naveli da građani masovno podržavaju akciju te stranke za Srbiju bez GMO što pokazuje 35.000 potpisa za peticiju kojom je podržana Deklaracija za Srbiju bez GMO kao i poslednja kampanja "Misli srcem, jedi zdravo, stop GMO" sa novih 20.000 potpisa za peticiju koju je pokrajinski odbor te stranke pokrenuo protiv GMO u Vojvodini.

"U poslednjih dva meseca 4.000 novih članova Zelenih Srbije samo u Vojvodini daje nam inspiraciju da nastavimo dalje", navodi se u saopštenju.

Zeleni Srbije su saopštili da Deklaracija za Srbiju bez GMO nije u suprotnosti ni sa jednim zakonom u EU.

"Od 240 suverenih država u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), 40 je ratifikovalo dokumenta STO koja se odnose na uvoz GMO semena u njihovim zemljama. Nemačka i Francuska nisu ratifikovale sporazume o genetski modifikovanim organizmima, a Švajcarska je uvela moratorijum. U regionu imamo primere Bugarske i Madjarske koje eksplicitno zabranjuju proizvodnju i promet GMO", piše u saopštenju.

Zeleni Srbije su ocenili da je Srbija država čija poljoprivreda ima potencijal da proizvodi za sve svoje potrebe i izvozi poljoprivredne proizvode koji su visokog kvaliteta, a i značajan je proizvođač semena soje i kukuruza na svetskom tržištu i nema potrebe da koristi genetske modifikacije za koje postoji opravdana bojazan da imaju nepovoljan uticaj na zdravlje i životnu okolinu.

"Zeleni Srbije će nastaviti da se zalažu za prirodnu, organsku i kontrolisanu ishranu i proizvodnju, i da doprinose doslednoj primeni osnovnih odredbi postojećih propisa iz te oblasti kao i njihovom preciziranju, prilagođavanju i usaglašavanju sa ekološkim i zdravstvenim standardima", navodi se u saopštenju.

Poslanik Zelenih Srbije u Skupštini Srbije je Ivan Karić.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/409998/Skupstina-ponovo-odbila-da-raspravlja-o-deklaraciji-o-GMO-Zeleni-traze-da-se-stranke-izjasne

 

Povratak...