f Završena ETNAR konferencija na Paliću - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Završena ETNAR konferencija na Paliću

01.10.2013

Organizacije civilnog društva žele promovisati obnovljive izvore energije i očuvanje prirodnih resursa na Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Organizacije civilnog društva koje se bave životnom sredinom: Želimo zajedno sarađivati na zaštiti prirodnih resursa i promociji obnovljivih izvora energije u regiji! 
 
Na Paliću, Srbija, od 24. do 26. septembra, okupilo se 83 učesnika te 55 nevladinih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Herzegovine, Hrvatske i Turske, gde su tokom 3 dana koliko je trajala konferencija pod nazivom: Aproksimacija u oblasti zaštite životne sredine na zapadnom Balkanu i Turskoj – ETNAR mogli da čuju više o pitanjima održive energetike i očuvanja prirodnih resursa, te kako pospešiti javno zagovaranje u celoj regiji u ovim oblastima. Sve prezentacije, i fotografije se mogu naći na www.etnar.net. 
 
Fokus konferencije je bila saradnja na području energetike, transporta i prirodnih resursa, a dogovoreno je zajedničko delovanje na promovisanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije za zemlje članice Energetske zajednice. U polju prirodnih resursa, identifikovani su problemi u regiji te je napravljen predlog oko tematske saradnje. Takođe, od govornika iz zemalja EU učesnici su dobili osnovnu edukaciju o primeni horizontalnog zakonodavstva i kako koristiti Arhusku konvenciju u kampanjama javnog zagovaranja. 
 
Konferencija je organizovana u okviru dvogodišnjeg projekta koji je započeo decembra 2012: Mreža NVO za javno zagovaranje za održivo korišćenje energije i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turske – ETNAR (PROJECT CODE: IPA-CSF-2012/306-573, under IPA Civil Society call EuropeAid/132438/C/ACT/Multi), koji je finansiran iz IPA civil society programa Evropske unije, a sprovode ga Zelena akcija / FoE Croatia (Zagreb, Hrvatska), CEKOR (Subotica, Srbija), Centar za životnu sredinu (Banja Luka, BIH), Centar za energiju i ekologiju (Tuzla, BIH), Green Home - Zeleni dom (Podgorica, Crna Gora), te međunarodni partneri fondacija Heinrich Boell (Berlin, Nemačka sa kancelarijama u Zagrebu i Sarajevu), Friends of the Earth International - FOEI (Amsterdam, Holandija) i Friends of the Earth Europe - FOEE (Brisel, Belgija). 

Izvor: http://www.cekor.org/pdf1/saopstenje%20ETNAR-palic%202013.pdf

 

Povratak...