f Nagrađene najbolje fotografije prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nagrađene najbolje fotografije prirode

01.10.2013

Centar za unapređenje životne sredine dodelio je danas tri nagrade naboljim amaterskim fotografijama prirode sa konkursa "Plavo-zeleni svet".

Po izboru žirija, prvo i drugo mesto ovojili su Vladimir Nešić za fotografiju "Nebeska udica" i Momir Škrbić za fotografiju "Klupa", dok je najbolja fotografija po izboru posetilaca internet prezentacije www.bgmap.rs "Kanjon Drine", autora Milivoja Jovanovića.

Sekretar za zaštitu životne sredine Beograda Goran Trivan, rekao je prilikom uručivanja nagrada u Ustanovi kulture Parobrod, da 17 procenata ljudi u Srbiji smatra da je zaštita životne sredine najvažniji posao i da tom procentu mogu da pozavide mnoge političke stranke.

"Beograd jeste lep i može biti još lepši, a Sekreterijet za zaštitu životne sredine već godinama radi na tome. Filozofija onih koji se time bave je - bolja budućnost", kazao je Trivan.

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Ivan Cvejić, ukazujući na važnost zaštite životne sredine, istakao je da je Beta pre četiri godine pokrenula specijalizovan sajt "Zelena Srbija" (www.zelenasrbija.rs).

"Nekad imamo manju, nekad veću podršku, ali to je jedna od stvari od kojih se ne odustaje", dodao je Cvejić.

Konkurs i izložbu je organizovao Centar za unapređenje životne sredine, u saradnji sa Telenor fondacijom, Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Novinskom agencijom Beta.

Foto konkurs je bio raspisan u julu i avgustu 2013. godine, a u konkurenciju je ušlo ukupno 1.047 fotografija. Žiri je odabrao 14 najboljih fotografija koje su predstavljene na izložbi "Plavo-zeleni svet".

Konkurs i izložba su nastavak aktivnosti Centra za unapređenje životne sredine, usmerenih ka popularizaciji zaštićenih i urbanih prirodnih celina u gradu Beogradu i Srbiji, kao i edukaciji građana o značaju očuvanja tih lokaliteta.

Prva aktivnost 2011. godine, bila je razvoj dvojezičke platforme (na srpskom i engleskom jeziku) "Plavo-zelena mapa Beograda" koja se sastoji od internet prezentacije www.bgmap.rs i besplatne aplikacije za pametne uređaje u tehnologiji "proširene stvarnosti".

Izvor:http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/409268/Plavozeleni-svet-Nagradjene-najbolje-amaterske-fotografije-prirode

Povratak...