f Prokredit banka otvorila zelenu ekspozituru u Nišu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prokredit banka otvorila zelenu ekspozituru u Nišu

01.10.2013

Prokredit banka (ProCredit) otvorila je danas "zelenu" ekspozituru u Nišu koja će trošiti 30 puta manje energije za zagrevanje svih prostorija, devet puta manje energije za hladjenje i 10 puta manje struje za kompletno spoljno i unutrašnje osvetljenje.

Kako je saopštila ta banka, do sada je u Srbiji investirala više od 34 miliona evra u projekte unapredjenja energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije (OIE).

Nova ekspozitura Prokredit banke u Nišu će zahvaljujući primenjenim rešenjima doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida za preko 184 tone godišnje.

Na zgradi ekspoziture je primenjen najsavremeniji sistem toplotne izolacije, uz energetski efikasne prozore sa trostrukim staklom i punjenjem od argona, kao i pokretnim brisolejima kao dodatnom zaštitom od sunca.

U objektu je postavljena savremena LED rasveta, energetski efikasan sistem grejanja i hladjenja putem toplotne pumpe i moderan ventilacioni sistem, dok se na vrhu ekspoziture nalazi zeleni krov sa travom i drvećem, kao i solarni kolektori koji će zagrevati sanitarnu vodu.

Ceremoniji otvaranja prisustvovalo je više od 150 privrednika sa područja južne Srbije, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predstavnici Ambasade Nemačke.

Izvor: http://www.naslovi.net/2013-10-01/zelena-srbija/prokredit-banka-otvorila-zelenu-ekspozituru-u-nisu/7288432

Povratak...