f Građani glasno kažu: Srbija bez GMO - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Građani glasno kažu: Srbija bez GMO

01.10.2013

Dvomesečna kampanja “Misli srcem, jedi zdravo, stop GMO”, koju su sproveli Zeleni Srbije, završena je performansom puštanja balona u centru Novog Sada, nakon što je prikupljeno 15.000 potpisa u ovom gradu a oko 20.000 na čitavoj teritoriji Vojvodine.Peticijom se od skupštine AP Vojvodine zahteva donošenje Deklaracije za Vojvodinu bez GMO, čime bi se ona svrstala u red evropskih regiona i pokrajina koje su usvojile slične deklaracije. Koliko građani podržavaju ideje Zelenih Srbije pokazuje i činjenica da smo za dva meseca postali bogatiji za 4000 novih članova i članica.

Predsednik pokrajinskog odbora Zelenih Srbije Goran Čabradi kaže da je zahvalan građanima Vojvodine na podršci. “Ovo su fantastični rezultati, imamo 20.000 potpisa za manje od dva meseca. Zahtev za usvajanje Deklaracije ćemo predati Skupštini Vojvodine u narednim danima i to će, prema našim informacijama, biti prvi put da je neka takva inicijativa predata pokrajinskom parlamentu, sa toliko potpisa građana”, objašnjava on.

Takođe, na sutrašnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić zatražiće da se na dnevni red stavi Deklaracija za Srbiju bez GMO koju je ova stranka predala još u februaru ove godine. Prvi put je samo 65 poslanika i poslanica glasalo da Deklaracija dođe na dnevni red. Sa druge strane, građani su masovno podržali sve akcije Zelenih Srbije usmerene na opredeljenje Srbije za prirodnu i kontrolisanu proizvodnju i promet hrane. Dodatni legitimitet našem zalaganju daje i 80 lokalnih samouprava u Srbiji koje su usvojile različite Deklaracije i proglasile svoje teritorije za zone bez GMO. Apelujemo na sve predstavnike naroda u najvažnijem zakonodavnom telu da uvaže volju građana i usvoje Deklaraciju za Srbiju bez GMO i na taj način zaštite poljoprivredu, ekonomiju i društvo u celini.

Izvor: http://zelenisrbije.org/2013/09/gradani-glasno-kazu-srbija-bez-gmo/

Povratak...