f U Zrenjaninu na kanalu građeni objekti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Zrenjaninu na kanalu građeni objekti

01.10.2013

Na jednom kanalu u okviru kanalske mreže u Zrenjaninu meštani su izgradili privatne objekte, zatrpali neke delove kanala, a na pojedinim delovima su čak postavili i kanalizacionu mrežu i šahtove, saopštilo je danas preduzeće Vode Vojvodine.

Pojedini delovi kanala, pored kojih se nalazi pijaca, služe kao deponija i u njima se može naći čak i odbačeni nameštaj, navodi se u saopštenju tog javnog vodoprivrednog preduzeća.

Dodaje se da su zbog ovih problema na kanalu dugačkom kilometar i po, Vode Vojvodine morale obustaviti radove, čiji je nastavak neizvestan.

Precizira se da je reč o kanalu u zrenjaninskoj Mesnoj zajednici "Nikola Tesla".

U saopštenju se naglašva da se na kanalskoj mreži u Zrenjaninu izvode radove vredni oko 54 miliona dinara.

Radove izvodi Vodoprivredno preduzeće Srednji Banat Zrenjanin, a finansijska sredstva obezbedili su Vode Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalne samouprave.

Vojvodina ima jednu od najvećih kanalskih mreža u Evropi. Izgradnja kanala započela je u 18. veku, s ciljem da se isuše močvarni predeli i od površinske vode i podzemnih voda "otme" plodno zemljište.

U poslednjih četvrt veka, zbog nebrige stanovništva i države, kanalska mreža u Vojvodini je mestimično veoma zapuštena, što otežava odvodnjavanje i dovodi do gomilanja podzemnih voda i poplava.

Iako imaju veliki kapacitet i za navodnjavanje obradivog zemljišta, kanali se veoma slabo koriste u te svrhe.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5856-u-zrenjaninu-na-kanalu-gradjeni-objekti

Povratak...