f Zelena ekonomija prioritet Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zelena ekonomija prioritet Srbije

25.09.2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović, otvorila je danas u Novom Sadu Sedmi međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama "Energetika Srbije 2013 - budućnost i perspektive".

Ministar je, obraćajući se učesnicima skupa, naglasila da je upravo "zelena ekonomija" prioritet razvoja Srbije jer će dati doprinos  otvaranju novih radnih mesta i uvođenju čistih tehnologija. Ona je podsetila da su zaključci prošlogodišnjeg Foruma ukazali da nismo dovoljno energetski efikasni, ali da je u predhodnih godinu dana bilo pozitivnih pomaka.

 "Urađeni su svi podzakonski akti i sve ono što je zakonodavno potrebno da bi iko u Srbiji zaista istinski krenuo da ulaže u obnovljive izvore energije", rekla je Mihajlović, dodajući da se godinama čekalo na donošenje pravnog okvira.

Ministar je istakla da Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine neprekidno razgovora sa potencijalnim investitorima i da se na taj način pokušava unaprediti ambijent za ulaganja. "Ono čime se ponosim je to da je u aprilu donet Zakon o racionalnoj upotrebi energije, odnosno o energetskoj efikasonosti, na koji se čekalo pet godina. Pripremljen je akcioni plan energetske efikasnosti po kojem ćemo do 2020. godine povećati energetsku efikasnost za devet odsto", rekla je ministar energetike.

Po njenim rečima, od 1. januara 2014. godine Srbija će imati budžetski fond energetske efikasnosti.

 "Ono što nas čeka u energetskom sektoru su teške odluke, a jedna od njih je kako se uskladiti sa direktivom o velikim ložistima. Pred Srbijom je odluka da do 2018. godine praktično iz pogona skloni termo-kapacitete od 1.092 megavata. To nije tako dobro za našu zemlju u sitaciji kada Srbija u prethodne 33 godine nije izgradila ni jedan jedini infrastrukturni kapacitet u energetici", najavila je Mihajlović, dodajući da je sigurno da će Srbiji novi kapaciteti trebati, ali da ih je nemoguće izgraditi za dve-tri godine. Ministarstvo je, po njenim rečima, raspisalo poziv za izgradnju malih i srednjih elektarna i uskoro će raspisati još jedan sa ciljem ispunjenja plana da se 27 odsto enerije dobije iz obnovljivih izvora.

 Prema njenim rečima država mora dodatno da stvori ambijent za dolazak investicija, a jedna od tih mera je da se broj dozvola za male elektrane sa sadašnjih 93 smanje na maksimalno pet do sedam. "Obnovljivi izvori energije daju Srbiji mogućnost da pojača svoje energetsku bezbednost i da se zaposli određeni broj ljudi, a sa druge strane stavljaju obavezu državi da iz svog budžeta do 2020. godine izdvoji oko 600 miliona evra za cene za povlašćene proizvođače", zaključila je ministar Mihajlović ističući da veruje da će u oktobru biti usvojena strategija razvoja energetike do 2020. godine.

 Predsedavajući ovog Foruma Tihomir Simić istakao je na otvaranju ovog skupa da briga za energetsku bezbednost svake zemlje i nacije predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana, o modernoj i razvijenoj ekonomiji i omogućavanju zapošljavanja. 

 Forumu „Energetika Srbije“ prisustvovao je veliki broj predstavnika političke i stručne javnosti. Učesnike su pozdravili i  šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasadori Mađarske, Belgije, Finske i Austrije te ministar energije, rudarstva i industrije Bosne i Hercegovine Erdal Trhulj. U svojstvu domaćina, učesnike je pozdravio predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor koji je naglasio da ovaj međunarodni forum vidi kao važan korak u traženju odgovora na strateška ekonomska pitanja.

Izvor:http://www.merz.gov.rs/lat/aktuelnosti/zelena-ekonomija-prioritet-srbije

 

Povratak...