f Ministarstvo: U Srbiji 2013. GMO soja posejana na 23 hektara - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministarstvo: U Srbiji 2013. GMO soja posejana na 23 hektara

26.09.2013

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da su inspekcijske kontrole utvrdile da je ove godine u Srbiji, geneteski modifikovana (GMO) soja bila posejana na 23 hektara.

Kako su u Ministarstvu potvrdili agenciji Beta, pregledano je oko 1.300 parcela, a prisustvo GMO soje je potvrdjeno u 42 od 45 uzetih uzorka.

U Ministarstvu poljoprivrede su naglasili da je sva količina te soje uništena pre nego što je sazrela i bila spremna za žetvu.

Protiv seljaka, kod kojih su pronađeni zasadi sa GMO sojom, a čija je upotreba zabranjena u Srbiji, podnete su prijave.

O toj temi će se raspravljati na sutrašnjoj sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije, potvrdio je Beti predsednik Odbora Aleksandar Senić.

U saopštenju grupe "Građani imaju moć", koja se protivi da se u Srbiji uzgajaju i koriste GMO poljoprivredne kulture, navodi se da je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kazao da u Srbiji nema odgovarajuće carinske kontrole za uvoz semena za uzgajanje GMO.

Prema rečima Ševarlića, nadležne inspekcijske kontrole su odgovorne što godinama ne uspevaju da pronadju hiljade hektara zasejanih GMO sojom i drugim ratarskim kulturama.

"Nadležni organi nemaju podatke o uvezenoj sojinoj sačmi, koja je genetski modifikovana i preko stočne hrane ulazi u lanac ishrane ljudi", kazao je on i naglasio da Vlada Srbije ne treba da popusti pred pritiscima iz SAD da uveze GM seme.

U saopštenju se dodaje da je potpredsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije Dragan Nedeljković kazao da je neophodno, obrazovanje poljoprivrednika o GM hrani, jer su nedovoljno obavešteni o mogućim posledicama gajenja takve hrane.

Nedeljković je kazao i da je veliki problem u Srbiji i nepostojanje zakona o zadrugarstvu, naglašavajući da se Asocijacija poljoprivrednika Srbije, Grupa "Građani imaju moć", kao i još neka udruženja zalažu da se taj zakon konačno donese.

Predstavnik grupe "Građani imaju moć" Vladimir Milenković kazao je da su ciljevi te organizacije laboratorijska ispitivanja proizvoda za koje se sumnja da su poreklom od GMO i ispitivanja useva za koje se sumnja da su GMO i da se uvede organski obrok u obdaništima, jer se već u nekoliko primenjuje.

Profesor sa katedre za genetiku i oplemenjivanje biljaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Miodrag Dimitrijević, kazao je da su GMO još jedan korak u sužavanju slobode proizvodnje hrane.

"Onaj ko puni tanjir, taj obično i diktira političke uslove, a onaj ko je prehrambeno nezavistan, taj je i politički nezavistan", rekao je on.

Dimitrijević je naveo da GMO Srbiji nije potreban, da je proizvodnja u zemlji vrlo poznata svetski i veoma uspešna, i da treba da zaštitimo i patentiramo resurse, da podignemo poljoprivredu - male serije, kvalitetnih, ekskluzivnih proizvoda.

On je naglasio da nije dokazano da su GMO kulture sasvim bezbedne po zdravlje i da je taj podatak dovoljan za oprez.

Prema današnjim pisanjima medija, parcele sa GMO sojom su pronađene u Mačvi i Sremu, a seme te žitarice štetne za zdravlje ljudi jer izaziva sterilitet, Alćajmerovu bolest, smanjenje mozga, bolest unutrašnjih organa, krvarenje u želucu, promene na crevima, kao i alergološke i toksikološke reakcije je ilegalno dospelo u Srbiju.

Mediji navode da postoji opasnost i da je deo roda upotrebljen kao stočna hrana.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5839-ministarstvo-u-srbiji-2013-gmo-soja-posejana-na-23-hektara

Povratak...