f Školjke kao novi metod za merenje čistoće Jadrana - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Školjke kao novi metod za merenje čistoće Jadrana

20.09.2013

U Intitutu za biologiju mora (IBM) u Kotoru danas je predstavljen nov, ruski metod monitoringa zagađenosti Jadranskog mora, uz pomoć škljoki-mušula, koji bi širokom primenom mogao da otkrije stepen zagađenosti i zagađivače.

Metod se zasniva na praćenju rada srca školjki, koje reaaguje na zagađivače, a sve se prati uz pomoć kompjutera. Direktor IBM Aleksandar Joksimović izjavio je da bi za potpuni monitoring Boke Kotorske trebalo dvadesetak takvih sistema.

To bi, kako smatraju naučnici koji su učestvovali u projektu, omogućilo da se otkriju i kazne zagađivači, spreči dalje zagađivanje, bilo da je reč o plovnim objektima, priobalnim naseljima ili lukama, kao i da se tačno utvrde kapaciteti gradnje na obalama.

Projekat je inicirala i finansirala ruska grupa Alijansa, u saradnji s crnogorskom Agencijom za zaštitu životne sredine, IBM, a proizvođač sistema je Insitut za ekološku bezbednost Ruske akdemije nauka iz Sankt Peterburga.

Savetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine Ivana Bulatović rekla je za agenciju Beta da je realizacija projekta dobro došla u pregovorima sa EU.

"Ekologija je za zemlje regiona jedna od najslabijih tačaka, pa i za Crnu Goru. Rezultati korisćenja nove tehnologije eko monitoringa biće uključeni u naredne izveštaje Crne Gore u ispunjavanju eko standarda", kazala je ona.

Predsednik grupe Alijansa Vitalij Keondžan kazao je za Betu da sistemi sa školjkama dobro doći i lukama, koje moraju da ispunjavaju utvrđene ekološke standarde, kao i vlasnicima farmi školjki, koji će moći da deklarišu ekološki čiste proizvode.

Na duže staze, smatra on, Crna Gora će imati koristi i u turizmu, deklarišući svoje more kao ekološki čisto.

On je takođe naveo rezultate naučnih istraživanja iz instituta u Sankt Peterburgu, da je ovaj metod višestruko jeftiniji i jednostavniji od postojećih, a da daje isto tako pouzdane rezultate.

Projekat je konkurisao na upravo završenom konkursu Svetske banke za centar za uspešnost, u oblasti kvaliteta morske hrane, koji iznosi tri miliona evra. Keondžan je kazao da se očekuje da će projekat dobiti donaciju.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/region/5821-koljke-kao-novi-metod-za-merenje-istoe-jadrana

Povratak...