f Zelena gradnja razvojna šansa Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zelena gradnja razvojna šansa Srbije

19.09.2013

Zelena gradnja, koja podrazumeva štednju prirodnih resursa i očuvanje životne sredine, razvojna je šansa Srbije, jer može da unapredi konkurentnost ekonomije i doprinese otvaranju novih radnih mesta, ocenjeno je danas na skupu o toj vrsti gradnje u Skupštini Srbije.

Predsednica Saveta zelene gradnje Srbije Maja Golubović rekla je na skupu "Zelena gradnja - potencijal i šansa" da taj način gradnje, koji je od konvencionalnog skuplji za pet procenata, štedi 40 odsto vode, 20 do 50 odsto energije, smanjuje količinu otpada za 70 procenata, troškove održavanja za 15 odsto, a emisiju ugljen-dioksida za 35 odsto.

Ona je podsetila da je cilj zelene gradnje transformacija gradjevinske industrije ka održivosti, jer objekti izgradjeni na konvencionalan način troše od 30 do 40 odsto ukupne energije, emituju 25 odsto ukpne količine CO2, koriste 40 do 50 odsto svih sirovina i troše 20 odsto vode.

Golubovićeva je ocenila da Srbija ima dobru polaznu osnovu za razvoj zelene gradnje, jer ima industriju gradjevinskog materijala i gradjevinske kompanije sa tradicijom, kao i obučene radnike, istakavši da zelena gradnja nisu samo skupe tehnologije, već pre svega dobro planiranje, projektovanje i izgradnja.

Podsetila je da zelena gradnja podrazumeva energetsku efikasnost i malu potrošnju vode, kao i minimalan uticaj gradilišta na okolinu, upotrebu prirodnih materijala iz okoline da bi se umanjilo transportno zagadjenje i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci, ali i racionalno korišćenje svih ostalih prirodnih resursa.

Ona smatra da bi država na razne načine mogla da podstiče zelenu gradnju i to pre svega kroz davanja prednosti za projekte zelene gradnje prilikom izdavanja dozvola, koje bi za njih mogle biti besplatne ili jeftinije, ali i kroz olakšice za plaćanje poreza i doprinosa.

U svetu postoji 134 nacionalna saveta zelene gradnje u koje je uključeno oko 15.000 kompanija i organizacija koje ostvaruju 50 odsto aktivnosti u globalnoj gradjevinskoj industriji.

U Srbiji je od 2010. godine, kada je osnovan nacionalni savet, do sada članstvu pristupilo više od 46 kompanija i organizacija medju kojima su Energoprojekt, Tarket, Lafarž, Knauf.

Prema podacima Saveta zelene gradnje, u Srbiji trenutno postoji jedna sertifikovana zgrada i još 14 objekata koji su registrovani za proces sertifikacije po LEED standardu, jednom od svetskih standarda zelene gradnje.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5809-zelena-gradnja-razvojna-ansa-srbije

Povratak...