f Sutra počinje Četvrti međunarodni CEDEF energetski forum - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sutra počinje Četvrti međunarodni CEDEF energetski forum

18.09.2013

U Vrnjačkoj Banji sutra počinje Četvrti medjunarodni CEDEF energetski forum "Voda - energija, efikasnost i održivost u jugoistočnoj evropi(JIE)".

Kako se navodi u saopštenju Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF), cilj ove dvodnevne manifestacije je da se ukaže na žnačaj ključnih tema u domenu odgovornog upravljanja vodom u zemlji i regionu, ali i na globalnom nivou, jer je odlukom UN 2013. proglašena "Godinom saradnje u oblasti voda".

Na forumu će se razgovarati i o upotrebi vode kao izvoru energije, koliko je neohodno da se ona efikasno i racionalno koristi u industriji, a ukazaće se i na neophodnost odgovornog ponašanja prilikom korišćenja voda kako bi se obezbedio održiv razvoj u Srbiji i regionu.

U saopštenju se naglašava da je potreba za iskorišćavanje vodnog potencijala za proizvodnju energije veća nego ikada, jer se prosečna godišnja stopa rasta tražnje za energijom u regionu procenjuje na 2,3 odsto, što je duplo više nego prethodne decenije.

Dodaje se i da se u savremenom dobu potrošnja vode dva puta brze povećava nego broj stanovnika i procenjuje da će se utrošak vode povećati za 50 odsto u zemljama u razvoju, a u razvijenima za oko 18 odsto u sledećih 15 godina.

Na Četvrtom medjunarodnim energetskom forumu, kako se ističe u saopštenju CEDEF-a, očekuje se učešće više od 400 predstavnika ministarstava, državnih agencija, lokalne samouprave, nosilaca projekata, investitora, ambasada, industrije, banaka, komora, kao i ekspertsko-razvojnih organizacija.

Podseća se i da je CEDEF vodeća ekspertska organizacija na polju energetske efikasnosti i zelene energije u Srbiji, a ovaj skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5807-sutra-poinje-etvrti-medjunarodni-cedef-energetski-forum

Povratak...