f U Plandištu je počela izgradnja prvog vetroparka u Srbiji - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

U Plandištu je počela izgradnja prvog vetroparka u Srbiji

19.09.2013

Kompanija NIS Energovind počela je danas u Plandištu izgradnju prvog vetroparka u Srbiji, kapaciteta 102 megavata (MWt), što će koštati 160 miliona evra.

Projekat kompanije NIS Energovind, u koji Naftna industrija Srbije (NIS) ima polovinu udela, a ostatak je vlasništvo privatnih investitora, predvidja izgradnju 34 vetrogeneratora kod Plandišta, rečeno je prilikom postavljanja kamen-temeljca.

NIS će za realizaciju tog projekta, čiji se završetak očekuje u drugoj polovini iduće godine, izdvojiti do 23 miliona evra, dok će ostatak sredstava biti od kredita i novca partnera.

Navedeno je i da će početka rada vetroparka zavisiti od tipskih modela ugovora o garantovanom otkupu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora koje treba da utvrdi Vlada Srbije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je da će izgradnja vetroparka biti završena za godinu dana i najavio nove investicije u oblasti energetike, ali nije precizirao koje.

Vetropark će graditi 300 ljudi, potom će ga opsluživati pet ljudi.

Prvi potpresednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je na svečanosti istakao da će Srbija konačno postati zemlja koja ima vetroparkove, i da mora da se takmiči s najboljim i najrazvijenim zemljama u proizvodnji "zelene energije".

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović pozvala je zainteresovane za ulaganje u obnovljive izvore energetike da se jave njanom ministarstvu koje će im pomoći i naglasila da više nema zakonskih prepreka za te poslove.

Vetropark treba da pomogne da se Srbija približiti ispunjenju normi energetske politike EU i da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u energetskom balansu.

U temelj vetroparka je uzidana "vramenska kapsula" s porukom budućim generacijama o tom projektu i o njegovom značaju za Srbiju.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5808-u-planditu-poela-izgradnja-prvog-vetroparka-u-srbiji

Povratak...