f Javna imovina u Podgorici na udaru vandala i lopova - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Javna imovina u Podgorici na udaru vandala i lopova

16.09.2013

Nadležne institucije u Podgorici još nisu saopštile ko je posekao, kako se pretpostavlja, oko 500 stabala odraslog bora u naselju Zelenika.

Nije se još oglasilo ni Gradsko zelenilo, a reagovale su neke nevladine organizacije ocenom da je ta seča bora u gradskoj park-šumi, posledica dugogodišnje prakse da se ne sankcioniše uništavanje zelenih oaza.

Neki mediji su objavili tvrdnje stanovnika tog naselja da su danima u šumi viđali kombi vozila danilovgradske i beranske registracije.

U šumi su ostali panjevi i grane okresanih stabala, na osnovu čega se pretpostavlja da je seča trajala u dužem periodu.

Slična, masovna seča šume dogodila se ovog leta i u šumi na Ćemovskom polju.

Iz Gradske skupštine Podgorice je prošle sedmice saopšteno da je uništavanje javne imovine u gradu uzelo takve razmere da se može govoriti o vanrednoj situaciji.

U Podgorici je proteklih godina, na gradskim ulicama i u parkovima, u više navrata, postavljeno na stotine klupa, ali one nestaju "preko noći". Građani kažu da su mnoge klupe nalaze u dvorištima privatnih kuća.

Uništavanje klupa, dečijih igrališta i javne rasvete, kao i fasada stambenih zgrada je pojava na koju se odavno ukazuje, ali do sada nije poznat slučaj da je ijedan počinilac otkriven.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/region/5794-javna-imovina-u-podgorici-na-udaru-vandala-i-lopova

Povratak...