f Izmene i dopune zakona o upravljanju otpadom do 20.septembra - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Izmene i dopune zakona o upravljanju otpadom do 20.septembra

17.09.2013

Zakon o izmenama i dopunama Zakona za upravljanje otpadom trebalo bi da bude završen do 20. septembra i da se 1. oktobra nađe na javnoj raspravi, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Dejan Novaković.

"Javna rasprava će trajati najmanje dve nedelje, nakon toga zakon ide u vladu i očekujemo da se nađe u Skupštini na redovnom jesenjem zasedanju", rekao je Novaković novinarima nakon okruglog stola "Reciklaža - nova industrijska grana".

Novine koje će taj zakon doneti su, prema njegovim rečima, osiguranje naplate eko taksi, čime će se osigurati redovan priliv novca u budžetski fond, kao i kategorizacija onih koji učestvuju u upravljanju otpadom.

"Kategorizacija sakupljača, prevoznika i skladištara do krajnjih korisnika, odnosno reciklera, smanjiće korupciju u svakom od tih segmenata, i postaviti jasna pravila o tome ko može da bude operater čitavog sistema", istakao je Novaković.

Zakon bi, kako je dodao, trebao da omogući nove oblike saradnje u okviru privrednih društava, kao što su privatno-javna partnerstva.

"Novine su minimalne u odnosu na ono što mi tek očekujemo, mi kao država omogućavamo novu granu koja praktično nije razvijena u Srbiji", ocenio je Novaković.

On je posebno istakao uvođenje finansijske kontrole tokova koji postoje u upravljanju otpadom i zapošljavanje onih koji se danas nalaze u sakupljačkoj mreži, a ima ih kako je naveo oko 30.000.

"Njihovim uključivanjem u sistem i udruživanjem u zadruge, ili neki drugi oblik koji dozvoljava zakon o privrednim društvima, i onemogućavanjem plaćanja na ruke, već preko računa, povećaće se naravno i prihod u budžet", rekao je državni sekretar.

Kako je naveo, zakon o zaštiti životne sredine predviđa uvođenje budžetskog fonda koji će početi da funkcioniše 1. januara 2014. godine, nad kojim će kontrolu imati Ministarstvo eneretike, razvoja i zaštite životne sredine.

"Svakog trenutka ćete znati koliko se para nalazi u njemu, na osnovu taksi i naknada koje postoje. Sada nemamo nikakvu kontrolu, mi znamo koliko odlazi na takse, koliko se uliva u budžet, ali nažalost pošto priliv u budžet nije na nivou očekivanog ne možete dovoljno jasno znati da li ćete prilikom raspisivanja konursa imati dovoljno para", objasnio je Novaković.

U Srbiji se, prema njegovim rečima, "reciklira sve", a najveći potencijal je u preradi električnog otpada i u preradi guma.

"Vrlo malo toga se ne reciklira, zvanično neko će vam reći da se 50 odsto ne reciklira, ali nezvanično ima dosta divljih postrojenja", rekao je Novaković.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Siniša Mitrović kazao je da u Srbiji postoji milijardu evra vredno tržište sekundarnih sirovina, a procenjuje se da u sivoj zoni postoji još 500 miliona evra.

Mitrović je naveo da u Srbiji 2.200 komapnija posluje u tom sektoru sa 50.000 zaposenih, a da postoji 2.000 ilegalnih otpada i 30.000 individualnih sakupljača.

Okrugli sto "Reciklaža - nova industrijska grana", organizovala je medijska kuća Bizlajf (BIZLife).

Izvor: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/uskoro-izmene-i-dopune-zakona-o-upravljanju-otpadom_422051.html

Povratak...