f NIS počinje izgradnju vetroparka u Plandištu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

NIS počinje izgradnju vetroparka u Plandištu

17.09.2013

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da sutra počinje izgradnja vetroparka "Plandište" na teritoriji istoimene opštine, u koji će, kako je ranije najavljeno biti uloženo oko 160 miliona evra.

Iz NIS-a ističu da će vetropark "Plandište" značajno doprineti razvoju "zelene" energije u Srbiji, unaprediti lokalnu zajednicu i omogućiti Srbiji ispunjenje energetskih standarda Evropske unije.

Dodaje se da će prilikom realizacije tog projekta, NIS i partneri koristiti najnovije tehnologije uz maksimalno korišćenje postojećih resursa.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko ranije je izjavio da je planirani kapacitet vetroparka 100 megavata, a da je plan da se izgradnja završi polovinom naredne godine.

NIS je u aprilu ove godine zvanično postao vlasnik 50 odsto udela u projektu izgradnje vetroparka "Plandište" na osnovu ugovora koji je potpisan sa kompanijom Energovind.

U vetroparku "Plandište" predviđena je izgradnja 34 vetrogeneratora.

Najavljeno je da će sutra na svečanoj ceremoniji, kojom će biti obeležen početak izgradnje, biti prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5801-nis-poinje-izgradnju-vetroparka-u-planditu

Povratak...