f Vožnjom autobusom počela Evropska nedelja mobilnosti - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vožnjom autobusom počela Evropska nedelja mobilnosti

16.09.2013

Vožnjom zvaničnika gradskim autobusom u Beogradu, uz poziv građanima da čuvaju vazduh i koriste bicikl i druge alternativne vidove prevoza, danas je počela Evropska nedelja mobilnosti.

Tu jednonedeljnu kampanju su vožnjom beogradskim gradskim autobusom otvorili sekretar za saobraćaj Grada Beograda Bojan Bovan, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Hose Antonio Gomes Gomes i zamenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Jirg Štaudenman.

Danas započeta Evropska nedelja mobilnosti se ove godine održava pod sloganom "Čist vazduh – ti si na potezu".

Gradski sekretarijat za saobraćaj je saopštio da se Beograd, učešćem u Evropskoj nedelji mobilnosti, takmiči sa više od 2.000 evropskih gradova u tome ko će najviše smanjiti zagađenje vazduha izazvano saobraćajem automobila i promocijom alternativnih vidova prevoza.

"Beograd ima oko 600.000 registrovanih automobila koji su veliki zagađivači, a u špicu čak 50 odsto ukupne zagađenosti proizvode automobili. Naša uloga je da smanjimo stepen zagađenosti u Beogradu", istakao je Bovan.

On je podsetio da je grad dobio 83 nova trolejbusa, 30 tramvaja, dest autobusa s pogonom na naftni gas. Rekao je da je 55 autobusa kupljenih od "Solarisa" već na ulicama. Nazvani "ekofrendli", motori tih autobusa ispuštaju manje štetnih gasova nego drugi.

Štaudenman i Gomes su pozvali Beograđane da koriste alternativne vidove prevoza, kao što je vožnja bicikla i da više pešače.

"Podižemo nivo svesti građana da ostave automobile kod kuće i idu na posao javnim prevozom i tako doprinesu čistijoj životnoj sredini i manjem broju nesreća u saobraćaju, ali i da doprinesu sopstvenoj formi i zdravlju", rekao je Gomes, dok je Štaudenman kazao da on svakog jutra na posao ide pesice.

Sekretarijat za saobraćaj je u saopštenju apelovao na Beograđane da od 16. do 22. septembra, koliko traje kampanja, za svakodnevne poslove umesto automobila koriste javni prevoz ili bicikle, i da idu pešice.

Sekretarijat je planirao niz aktivnosti povodom Evropske nedelje mobilnosti, pa će tako sutra promovisati vožnju BG vozom, a u četvrtak u 11.00 sati organizovati kolektivnu vožnju električnih bicikala Parking servisa kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović".

Za petak u 11.30 je najavljena promocija nove saobraćajne mere - zone usporenog saobraćaja (Zona 30) na donjem Dorćolu i na Malom Kalemgdanu.

U subotu od 10 časova održaće se masovna promotivna biciklistička vožnja od Trga Republike, preko centra Novog Beograda do Ušća, a u nedelju od 10 do 15 časova pešačka zona, bez ikakvog drugog saobraćaja, protezaće se od Trga Slavija do Trga Republike.

Izvor:http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/voznjom-autobusom-pocela-evropska-nedelja-mobilnosti/105957.phtml

Povratak...