f Evropska nedelja mobilnosti počinje danas - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Evropska nedelja mobilnosti počinje danas

16.09.2013

Evropska nedelja mobilnosti "Čist vazduh - ti si na potezu", u okviru koje će se promovisati smanjenje zagađenja vazduha i manje korišćenje putničkih vozila za kretanje po gradu, počinje danas i trajaće do 22. septembra.

Kako je objavila Gradska uprava Beograda, učešćem u Evropskoj nedelji mobilnosti, Beograd se takmiči sa više od 2.000 evropskih gradova u tome ko će najviše učiniti na smanjenju aerozagađenja od automobila i promociji korišćenja alternativnih vidova prevoza - javnim gradskim prevozom, pešačenjem i vožnjom bicikla.

Sekretarijat za saobraćaj će tim povodom organizovati brojne aktivnosti - Promovisanje korišćenja autobusa u ponedeljak 16. septembra, BG voza u utorak, električnih bicikala u četvrtak, u 11 časova kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" i promovisanje Zone 30 na donjem Dorćolu i Zone usporenog saobraćaja na Malom Kalemgdanu u petak u 11.30.

Biće organizovana i promotivna biciklistička vožnja, od Trga Republike preko kružnog toka kod opštine Novi Beograd do Ušća u subotu od 10 časova, kao i pešačku zonu od Trga Slavija do Trga Republike u nedelju od 10 do 15 časova.

Evropska unija je 2013. godinu proglasila "Evropskom godinom čistog vazduha", a u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti Grad Beograd podržavaju Delegacija EU u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Međunarodno udruženje za javni prevoz (UITP).

Evropska nedelja mobilnosti je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana od strane mreža gradova Eurocities, Energy-Cities i Climate Alliance, uz političku i finansijsku podršku Ervopske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.

Oni navode da upotreba automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju stalan negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promene, te treba izbegavati korišćenje automobila, naročito na relacijama kraćim od pet kilometara.

Evropska biciklistička federacija (www.ecf.com) stimuliše lokalne vlasti u većim gradovima Evrope da prave biciklističke staze i uvode bicikle na iznajmljivanje jer se time smanjuje zagađenost vazduha, a saobraćaj rasterećuje. Na sajtu te organizacije postoji spisak evropskih gradova koji su svojom infrastrukturom otvoreni za bicikliste, a prednjače gradovi iz Danske i Nemačke.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5795-evropska-nedelja-mobilnosti-poinje-danas

Povratak...