f Ekologija: Srbiji ne treba nova termocentrala - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekologija: Srbiji ne treba nova termocentrala

09.09.2013

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) ocenio je danas da je gradnja novih termocentrala u suprotnosti sa obavezama Srbije u vezi s priključivanjem Evropskoj uniji, koja zahteva smanjivanje emisija iz proizvodnje struje na 80 do 95 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Kako je saopšteno, Strategija energetike Srbije planira seriju novih termocentrala "Kolubaru B", "Kostolac B3" i "Nikola Tesla B3", što je potpuno protivno trendu napuštanja lignita i uglja u proizvodnji električne energije u Velikoj Britaniji, Španiji, Holandiji i Nemačkoj.

 

 

CEKOR je naveo da podržava stav Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da više ne finansira projekt "Kolubara B" lignitske termocentrale, planirane snage 750 megavata, a koja bi trebalo da se gradi u blizini naselja Kalenić u sklopu Kolubarskog rudarskog basena.

 

 

Prema oceni CEKOR-a, projekat "Kolubara B" se "po svim karakteristikama direktno sukobljavlja s tehničkim, ekološkim, ekonomskim i socijalnim standardima EBRD-a, kao i sa standardima Evropske unije i Energetske zajednice za jugoistočnu evropu".

Zbog toga, kako se ističe, taj projekat ne sme da dobije finansijsku podršku ni jedne međunarodne finansijske institucije, ali ni Srbija "zbog energetskih, ekoloških i drugih opštih obaveza prema EU" ne sme da nastavi razvoj tog projekta.

 

Projekat promovišu Ministarstvo energetike i životne sredine Srbije i Elektroprivreda Srbije (EPS) a kao strateški partner u javnosti se govorilo o italijanskoj kompaniji EDISON.

 

Preporuke CEKOR-a su da se Srbija okrene održivim obnovljivim izvorima energije, pre svega finansiranju masivne energetske efikasnosti u stanogradnji i industriji, čime se mogu i prepoloviti potrebe Srbije za strujom i otvoriti novi investicioni ciklus i veliki broj dugoročno održivih radnih mesta. 

Izvor:http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/342933/Ekologija-Srbiji-ne-treba-nova-termocentrala

Povratak...