f "Industrijski masakr preti Evropi" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

"Industrijski masakr preti Evropi"

10.09.2013

Evropska unija se, zbog previsokih troškova za obnovljive izvore energije, nalazi pred "industrijskim masakrom", rekao je evropski komesar Antonio Tajani.

Krizu evropske industrije dodatno pogoršava precenjen evro, dodao je Tajani koji je komesar za industriju i preduzetništvo u izjavi britanskom Telegrafu na ekonomskom forumu u italijanskom alpskom letovalištu Cernobio.

Evropa je svojim donkihotovskim jurišom na zelenu energija podigla, prema Tajaniju, troškove električne energije do nepodnošljivog nivoa, a evropska industrija prestaje da bude konkurentna u svetu. To je posebno evidentno u vreme kada je "revolucija škriljaca" u SAD smanjila tamošnju cenu gasa za 80 odsto. 

"Mi jesmo za zelenu politiku, ali ne smemo da je uzimamo kao religijuPotrebna nam je nova energetska politika. Moramo da prestanemo sa poziranjem, jer ne možemo da žrtvujemo evropsku industriju na oltar klimatskih ciljeva, koji su nerealni i nigde u svetu se ne sprovode silom", istakao je Tajani. 

Rastući osećaj ugroženosti pominje i evropski predsednik Herman Van Rompej, koji je smanjenje energetskih troškova označio za najviši evropski prioritet. 

"U poređenju sa američkim konkurentima, evropska industrija danas plaća za struju dva puta, a za plin četiri puta više. Našim firmama ne bi pomoglo ni da su efikasnije", naglasio je Van Rompej. 

Energetska kriza u EU koja se produbljuje potiskuje sa čela evropskih problema dužničku krizu. Majski energetski samit EU prvi put je istakao da bi energetska politika, umesto dosadašnje usmerenosti na ograničenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, trebalo na čelo prioriteta da vrati dostupnost energije. 

Gubitak konkurentnosti je strašan, rekao je u Cernobiu šef italijanske firme Fondo interbankario Paulo Savona. Kad firme biraju da li da investiraju u Evropu ili u SAD, najviše misle na troškove energije, ukazao je on. 

Energetska konsultativna agencija IHS CERA prošle sedmice je ocenila da brzi rast eksploatacije nafte i prirodnog gasa iz škriljaca već značajno doprinose povećanju konkurentnosti američke industrije, što posebno važi za hemiju i grane sa velikom potrošnjom energije. 

Dok bi produkcija američke hemijske industrije do 2020. godine trebalo da se udvostruči, u Evropi će, prema IHS, opasti za trećinu, prenela je agencija ČTK.

Izvor: http://www.b92.net/mobilni/biz/751988

Povratak...